lørdag 10. desember 2016

Pepperkake-cookies (glutenfrie og melkefrie)Julen kan være litt "utfordrende" for alle som ikke kan spise hvete og/eller meieriprodukter - stort sett alt som finnes av klassiske julekaker inneholder minst én av delene. Heldigvis finnes det noen få unntak, slik som kransekakestenger. De kan dyppes i melkefri sjokolade, eller de kan lages uten. 

Ellers så må man gjerne bake litt alternativt da...

Her kan jeg by på lettlagde gluten- og melkefrie julekjeks inspirert av pepperkaker. De smaker omtrent som pepperkaker på grunn av krydderne, men er laget med malte mandler og kokosmel i stedet for hvetemel.

Seksåringen har blitt skikkelig hekta på disse kjeksene, og de går bare under navnet pepperkake-cookies - så da har de fått sitt rettmessige navn her på bloggen også! 


Du trenger følgende til ca 20-25 kjeks:

150 gr mandler
50 gr kokosmel (eller kokosmasse som finmales)
1/2 ts natron
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt ingefær
1/4 ts malt sort pepper
1/4 ts himalayasalt
40-50 gr mykt brunt sukker
1 stort egg
50 gr kokosolje

Mandler finmales i mandelkvern. Bruker du kokosmasse, finmales den i food processor, det tar bare noen sekunder.

Ha malte mandler og kokosmel i en bakebolle sammen med natron, malt nellik, malt ingefær, malt sort pepper og himalayasalt. Bland sammen.

Brunt sukker og egg piskes sammen med håndmikser, til sukkeret har løst seg opp.

Kokosolje smeltes i en kasserolle - husk at den har smeltepunkt rundt 25 grader, så det skal ikke mye oppvarming til. Tilsett den smeltede kokosoljen i egg/sukkerblandingen gradvis under omrøring. Bland sammen med mandel- og kokosmelet til en jevn deig.

Dekk deigen med plast, og legg i kjøleskap 1-2 timer, så den blir litt fast og lettere å jobbe med. Eventuelt kan den lages dagen før, legges i kjøleskap, og tas frem en time før den skal bakes.

Forvarm stekeovnen til 170 grader.


Finn frem en stekeplate og legg på bakepapir.

Jeg deler opp deigen i mindre emner og triller til jevnt tykke pølser, som igjen deles i like store emner, og deretter trilles til kuler. Størrelsen på emnene avhenger litt av hvor store kjeks du ønsker å lage - jeg lager dem ikke altfor store, slik at hver kjeks blir en god munnfull, men det er en smaksak.

Legg hver kule på stekebrettet, og trykk dem jevnt flate, ca 1/2 cm tykke. Form dem runde og jevne i kantene med hendene. Emnene trenger ikke stor avstand seg imellom, de vil ikke "sige" utover under steking.Stek kjeksene i 10-12 minutter, til de er lett gyldne i kantene. Pass på at de ikke blir for mørke, da kan de få litt brentsmak.

Avkjøles på stekeplaten. Kjeksene kan fint fryses, og tiner lett.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar