lørdag 29. oktober 2016

Herlig kjernesunn kryddermelk



Jeg antar det var etpar hevede øyenbryn der ute da jeg la ut oppskriften på gurkemeiemelk i sommer. Men joda, æresord, jeg var virkelig hekta på den! Og jeg drakk den stort sett hver eneste dag en måneds tid. Nå har jeg tatt oppskriften etpar steg videre med denne herlige kryddermelken. Den inneholder fortsatt gurkemeie, men også flere andre aromatiske og gode krydder som sammen gir en skikkelig smakfull og næringsrik kosedrikk som kan hjelpe til med å styrke helsen.

Generelt er det mange gode grunner til å bruke mer krydder i maten. I tillegg til at de gir god smak og inneholder antioksidanter, vitaminer og mineraler, er de rike på andre virkestoffer som også kan være svært gunstige for helsen vår. Krydder har vært brukt i folkemedisin i tusener av år, for eksepmel i ayurvedisk (indisk) og kinesisk medisin. Etter hvert har det også blitt forsket mye på de helsemessige fordelene av ulike krydder og virkestoffene i dem. Noen av disse effektene er bredt vitenskapelig dokumentert, mens andre fremdeles er antakelser og hypoteser.

Gurkemeie har en rekke dokumenterte og antatte helsemessige gevinster, det kan du lese mer om i det lenkede blogginnlegget. Under har jeg listet de øvrige krydderne jeg har brukt i denne oppskriften, samt noen av de helsemessige egenskapene de er kjent for. I overskriftene har jeg lagt inn lenker til mer informasjon om krydderne.

PS: Hvis du spør meg om å rangere gurkemeiemelken og kryddermelken, så kommer kryddermelken garantert på førsteplass. Dette har blitt favorittdrikken min denne høsten!

Ingefær
Betennelsesdempende
Beroligende på magen, bra for fordøyelsen
Styrker immunforsvaret
Virker rensende på kroppen
Antas å kunne hemme veksten av visse kreftceller
Antas å være gunstig for hjertet

Ekte kanel
(Les også her)
Betennelsesdempende
Kan hemme histaminreaksjoner ved allergier
Beskyttende effekt mot infeksjoner, virus og sopp 
Gunstig for blodsukkeret, særlig ved diabetes
Gunstig for hjertet og kolesterolet
 Gunstig for hjernen og kognitive funksjoner
Antas å kunne beskytte mot tarmkreft

Malt fennikel
Gunstig for magen og fordøyelsen
Beskyttende effekt mot infeksjoner og bakterier
Kan være gunstig ved anemi/blodmangel
Gunstig ved høyt blodtrykk og bra for kolesterolet
Gunstig for hjernen og kognitive funksjoner
Hevdes å kunne beskytte mot ulike kreftformer

Kardemomme
Betennelsesdempende
Virker rensende på kroppen
Bra for fordøyelsen
Kan være gunstig ved forkjølelser og bronkitt
Gunstig for blodtrykket og kolesterolet

Lakrisrotpulver
Betennelsesdempende
Beroligende og velgjørende for magen
Kan dempe stresshormonet kortisol
Styrker immunforsvaret
Kan beskytte mot virus, gunstig ved forkjølelser
Kan virke smertedempende

Vaniljepulver
Betennelsesdempende
Gunstig for kolesterolet og hjertehelse
Styrker immunforsvaret
Gunstig ved luftveisplager og forkjølelse
Bra for fordøyelsen
Velgjørende for hud og hår
Kan dempe stress

Merk! Lakrisrot skal ikke konsumeres ved graviditet, eller ved problemer med hjertet, lever eller nyrer. Generelt er lakrisrotpulver å anbefale fremfor lakrisrotekstrakt, da sistnevnte har et høyere innhold av virkestoffet glycyrrizin, som ved et visst konsum blant annet kan gi økt blodtrykk. Max anbefalt dose av lakrisrotekstrakt for normalt friske personer er seks gram pr dag, for lakrisrotpulver kan inntaket være noe høyere enn dette. Les gjerne mer i lenken om lakrisrot.


Du trenger følgede til ett glass:

2-3 dl ris- eller mandelmelk
1/2 ts gurkemeie
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts ekte kanel (ceylon)
1/2 ts malt fennikel
1/2 ts malt kardemomme
1/2 ts lakrisrotpulver
1/2 ts ekte vaniljepulver (evt ekte vaniljesukker)

Ha ca 1 cm av melken i et glass. Tilsett krydderne, og rør sammen til alt er oppløst. Tilsett resten av melken, rør sammen, og nyt. Endel av krydderne vil synke til bunns, så bruk skjeen til å røre innimellom drikkingen.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar