tirsdag 13. september 2016

Thai curry-wok med laks og quinoaQuinoa kan være en fabelaktig erstatning for ris, og det er denne retten et ypperlig eksempel på.

Her har jeg laget en smakfull thai-inspirert wok med laks, gulrot, grønnkål og quinoa. Quinoaen er kokt med kokosmelk og rød karripasta, og blandes med resten av ingrediensene.

Quinoa er svært næringsrik, og kan med fordel spises ofte. Men den bør helst bløtlegges før bruk, ettersom den inneholder endel fytinsyre. Fytinsyre kan være krevende å fordøye, samtidig som den binder til seg mineraler. Bløtlegging avhjelper altså på dette.

Jeg har quinoa i en beholder/skål med kaldt vann kvelden før jeg skal tilberede den, og setter i kjøleskap. Så skylles den før bruk. Når selve retten skal tilberedes, er den kjapp å lage.


Du trenger følgende til fire personer:

2,5 dl quinoa

2,5 dl kremet kokosmelk
2 ts rød karripasta
2,5 dl kaldt vann

3-4 middels store gulrøtter
1 stor løk
Ca 75 gr grønnkål
1+1 ss kokosolje
2+1 ss soyasaus
2 ss thai fiskesaus
5-600 gr laksefilet

Quinoa bløtlegges i kaldt vann kvelden før, og settes i kjøleskap.

Ha kokosmelk i en kasserolle, tilsett rød karripasta og rør til den har løst seg opp i kokosmelken. Tilsett kaldt vann. Skyll den ferdig bløtlagte quinoaen godt i en finmasket sikt, og tilsett i kasserollen med kokosmelken. Bland sammen, og kok opp. Legg på lokk. og la det koke ca 8-10 minutter, til quinoaen virker ferdig kokt. Trekk til side, la lokket være på.

Gulrøtter skrelles og kuttes i 2-3 millimetertynne skiver. Løk skrelles og kuttes i båter. Grønnkål skylles og den harde stilken i midten fjernes, bladene kuttes i strimler.

Ha 1 ss kokosolje i en wok eller romslig stekepanne på nesten max varme, og tilsett grønnsakene. Wok dem i 2-3 minutter, og rør ofte, så de ikke svis. Tilsett 2 ss soyasaus og 2 ss thai fiskesaus, og wok dem 2-3 minutter til, rør ofte.

Når quinoaen er ferdig kokt, tilsettes de wokede grønnsakene, bland sammen. Legg på lokk, for å bevare varmen.

Laksefileten deles i 2-3 cm terninger.

Ha 1 ss kokosolje i woken/stekepannen på middels/god varme, og tilsett lakseterningene. Fordel 1 ss soyasaus over laksen. Vend lakseterningene varsomt ved behov, og stek til de så vidt er gjennomstekt.

Tilsett lakseterningene i woken med quinoa og grønnsaker, vend varsomt sammen.

Serveres straks.

Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar