torsdag 1. september 2016

Enkel og smakfull curry med reker, kokosmelk og quinoaJeg begynner virkelig å få øynene opp for quinoa! Den er minst like allsidig som ris, og jeg har derfor begynt å kokkelere variert med den - akkurat som jeg har gjort med ris i det siste her på bloggen (for eksempel kokosris og krydret ris). 

Her har jeg laget en curry med quinoa i stedet for ris. Quinoaen er kokt med kokosmelk og litt krydderier. Gulrøtter, løk og hvitløk er woket sammen med sitrongress, chili og frisk ingefær. Og retten er toppet med gode, store grønlandsreker og frisk koriander. Enkelt, veldig sunt og veldig godt!

Quinoa - som har sitt opphav i Bolivia - minner om korn, men er egentlig frøene på en plante. Derfor er den glutenfri, samtidig som den er spekket med næring. Quinoa er proteinrik til å være plantebasert, og inneholder alle de ni essensielle aminosyrene som kroppen ikke lager selv. Videre innholder den endel mineraler, B-vitaminer, samt fiber. 

Ulempen med quinoa er at den inneholder fytinsyre som binder til seg mineraler som jern, sink, magnesium og fosfor, og dermed kan kroppens opptak av disse mineralene bli redusert. I tillegg kan fytinsyre i seg selv kan være krevende å fordøye. Generelt er det mange plantebaserte råvarer som inneholder fytinsyre, særlig nøtter, frø, bønner/linser og gryn/korn. Bløtlegging eller spiring vil dempe de negative effektene av fytinsyren. 

Foreløpig holder jeg meg til bløtlegging. Quinoa bør bløtlegges 8-12 timer, men færre timer vil uansett hjelpe på. Det enkleste er å legge quinoaen i vann kvelden før den skal tilberedes, eller om morgenen. Bruk rikelig med vann, omtrent dobbelt så mye vann som quinoa, og tilsett gjerne litt eplecidereddik som vil hjelpe til med å bryte ned fytinsyren. Deretter skylles quinoaen i kaldt vann før den kokes. 


Du trenger følgende til fire personer:

3 dl quinoa
(1/2-1 ss eplecidereddik)

1-1,2 kg reker med skall (ferske eller fryste)
3,5 dl kaldt vann
2,5 dl kremet kokosmelk (kartong)
1 ts gurkemeie
1 ts malt koriander
1 ts salt

3-4 middels store gulrøtter
1 stor løk
4 fedd hvitløk
1 sitrongress
1/2-1 chili uten frø
1-2 ss kokosolje
1-2 ss finrevet frisk ingefær

Frisk koriander

Bløtlegg gjerne quinoaen kvelden før eller om morgenen, i kaldt vann tilsatt litt eplecidereddik, og sett i kjøleskap.

Fryste reker må tines først. Skrell gjerne rekene før du tilbereder maten, og sett dem i kjøleskapet så lenge (alternativt er det flott om du har en medhjelper som kan fikse skrellingen mens du lager maten).

Enten du bløtlegger quinoaen først eller ikke, så må den skylles i rikelig med kaldt vann før den kokes, for å få bort sapoinene (såpestoffene som beskytter quinoafrøene fra naturens side, dette såpestoffet kan ellers gi en bitter smak til quionaen). Bruk en finmasket sikt til skyllingen.

Ha kaldt vann, kremet kokosmelk, gurkemeie, malt koriander og salt i en passe romslig kasserolle, og kok opp. Tilsett quinoaen, rør om og legg på lokk. La det småkoke under lokk i 5-10 minutter (NB! 15-20 minutter dersom quinoaen IKKE har vært bløtlagt), til quinoaen er ferdigkokt. Juster varmen etter behov. Når quinoaen er ferdigkokt trekkes den til side, og får godgjøre seg under lokk så lenge.

Mens quinoaen koker, skrelles og kuttes gulrøtter i 2-3 millimetertykke skiver. Løken skrelles og kuttes i 1 cm tykke båter. Hvitløk grovhakkes. Fjern det ytterste laget på sitrongresset, samt øverste enden, og kutt i millimetertynne ringer helt ned mot roten (som kasseres). Finhakk chili.

Ha kokosolje i en wok eller romslig stekepanne på høy varme (nesten max). Ha først i gulrøttene og løken, la dem woke etpar minutter, rør hyppig så de ikke svis. Tilsett så hvitløk, chili og sitrongress, finriv ingefær over, og wok videre med hyppig røring to-tre minutter til. 

Tilsett den kokte quinoaen i woken sammen med grønnsakene, og bland sammen.

Tilsett de ferdigskrelte rekene, og dryss over frisk koriander ved servering.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar