fredag 29. juli 2016

Skikkelig god og ekstra sunn musli / granola (glutenfri)For litt siden kjøpte jeg en kornfri musli på en helsekostbutikk. Den var ikke helt rimelig, men når man har kuttet ut det aller meste av korn fra kostholdet, og endelig finner en musli som bare inneholder ting man kan spise, så blir gjerne betalingsviljen deretter.

Da jeg hadde spist etpar porsjoner av denne muslien, slo det meg at den ikke var verdens beste heller. Så jeg tenkte kanskje jeg kunne prøve å lage en kornfri musli - eller granola om du vil - selv. 

Som tenkt, så gjort. I denne oppskriften har jeg kun brukt ingredienser som jeg allerede hadde i hus - ulike nøtter og frø; kokosmasse, kokoschips og kokosolje; honning, rosiner og puffet bokhvete (sistnevnte kjøpes på helsekost). Det aller meste var økologisk foruten nøttene. Økologiske frø og rosiner kan du forresten kjøpe rimelig hos Coop-butikkene (Änglamark-merket).

De fleste ingrediensene blandes sammen og får bake i ovnen på forholdsvis lav varme, da får muslien ekstra god smak, samtidig som næringsstoffene bevares ganske bra. Rosiner, kokoschips og puffet bokhvete (eller puffet ris) tilsettes etterpå, da beholder de best smak, og man får ulike konsistenser og teksturer i muslien.

Jeg skal være helt ærlig; denne muslien overgikk forventningene jeg hadde da jeg satte igang. Skikkelig smakfull og god ble den! Og jeg savner ikke et fnugg av korn når en musli kan bli SÅ bra som dette! Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang, særlig hvis du spiser musli ofte.


Du trenger følgende:

100 gr mandler
50 gr hasselnøtter
50 gr cashewnøtter
50 gr gresskarfrø
50 gr solsikkefrø
50 gr linfrø
50 gr kokosmasse
2 ss kokosolje
2 ss akasiehonning
Ekte kanel (Ceylon-kanel)

75 gr rosiner (økologiske)
50 gr kokoschips
25 gr puffet bokhvete eller puffet ris

Forvarm stekeovnen til 110 grader med over/undervarme, eller 100 grader med varmluft.

Mandler, hasselnøtter og cashewnøtter grovhakkes - alternativt kan de beholdes hele om ønskelig, da slipper du hakkejobben. Jeg foretrekker dem grovhakket for hånd med kniv.

Ha nøttene i en bolle sammen med frøene. Dryss over ekte kanel, mengde etter ønske, og bland sammen. Temperer kokosoljen i mikroovn eller i en kasserolle, til den akkurat smelter (blir flytende over 24-25 grader), og bland inn akasiehonning. Sprinkle olje-/honningblandingen over nøttene og frøene, og bland godt sammen. 


Ha bakepapir på en stekeplate, og fordel blandingen i et jevnt lag utover. Bakes i én time.

La blandingen avkjøles, sett gjerne i kjøleskap en stund. Bland den så med rosiner og kokoschips, og eventuelt puffet bokhvete eller ris.

Oppbevares på glass med tett lokk.

Vel bekomme!


2 kommentarer:

 1. Ser deilig ut! Hva spiser du den sammen med? Chia-pudding?
  Eplejuice fungerer også fint som søtning av Granola :)
  Hilsen Elin

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier1. august 2016 kl. 14:39

   Takk, ja den er kjempegod! Jeg spiser den gjerne med rismelk eller mandelmelk, og det smaker veldig godt med banan eller friske bær på også :-) Vennlig hilsen Mona

   Slett