lørdag 30. juli 2016

Torsk i form med fennikel og sitronInspirasjonen til denne herlige ovnsbakte torskeformen med fennikel fant jeg her. Den ble servert med pasta (rispasta for undertegnede, og vanlig pasta for resten av familien). Jeg brukte litt lavere temperatur enn originaloppskriften, da tar tilberedningen litt lenger tid, men så blir den mer "Seignalet-vennlig" også.

Jeg fant ut underveis at retten ble mer enn nok syrlig med en halv sitron, så jeg droppet å skvise sitron over fisken når den var ferdig. Derimot kan jeg anbefale et dryss finrevet sitronskall over, det gir en ekstra rik smak. Men da bør sitronen være økologisk, siden konvensjonelt dyrkede sitrusfrukter ofte sprøytebehandles ganske kraftig. Retten blir også enda bedre med litt mer tomater.

Ved servering fikk retten et dryss frisk timian, og den ble toppet med litt kremet balsamico som balanserer veldig godt mot syren fra sitronsaften og hvitvinen.


Du trenger følgende til fire personer:

1 stor fennikel
1 stor løk
Extra virgin olivenolje
10-12 cherrytomater
1 ts provenceurter
1 dl kyllingkraft
1 dl tørr/halvtørr hvitvin
1/2 sitron (helst økologisk)
6-800 gr torskefilet (gjerne loins)
Himalayasalt
Pepper

Friske urter (gjerne timian)
Kremet balsamico

Pasta (hvetefri sådan til dem som ikke tåler det)

Forvarm stekeovnen til 180 grader.

Fjern den indre stammen i fennikelen, snitt den i tynne strimler (max 1/2 cm tykke), og ha i en romslig ildfast form. Løken skrelles og kuttes i tynne strimler (max 1/2 cm tykke), og blandes med fennikelen. Sprinkle over extra virgin olivenolje (3-4 ss). Bakes i ovnen i ca 20 minutter, til løken og fennikelen er mør. Eventuelt kan du vende grønnsakene litt underveis.

I mellomtiden deles cherrytomater i fire. Kyllingkraft, hvitvin og saften fra en halv sitron blandes.

Når fennikelen og løken er mør, fordeles cherrytomatene oppå. Dryss over provenceurter, og hell over kraft/vin/sitronssaftblandingen. Hvis sitronen er økologisk, finrives litt sitronskall over (kun det gule av skallet, det hvite har en bitter smak). Bak videre i 10 minutter.

I mellomtiden deles torskefileten i 4-5 cm tykke terninger.

Ta ut formen, legg på torsketerningene, og dryss over himalayasalt og pepper. Senk ovnstemperaturen til 160 grader. Sett formen i ovnen igjen, la den stå til fisken er akkurat gjennomstekt, ca 10 minutter.

Dryss friske urter over den ferdige retten, og sprinkle extra virgin olivenolje over fisken. Serveres med pasta, og toppes med kremet balsamico.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar