tirsdag 26. juli 2016

Hjemmelaget hummusSom 19-åring dro jeg til England som au pair. Det ble et år med mange nye impulser og inntrykk, også i matveien. Én ting moren i familien pleide å spise, var pitabrød med en raus mengde hummus på. Hun overtalte meg til å smake, og litt motvillig gjorde jeg det. Det smakte veldig fremmed og rart med det samme, men det var noe med det som gjorde at jeg bare måtte prøve det igjen, og igjen. Før jeg visste ordet av det, var jeg hekta! 

Hummus er populært i Midtøsten og Nord-Afrika, og lages som regel med kikerter, men også med bønner. Den kan smaksettes på mange vis, for eksempel med krydder, friske urter, grønnsaker eller nøtter. Hummus serveres ofte med flate brød som nettopp pita, og er vanlig som del av meze (et utvalg småretter som gjerne serveres før større måltider, men kan også være et eget måltid av ulike retter, omtrent som en buffet). Server gjerne hummus som tilbehør til krydrede, smakfulle kylling- og kjøttretter, eller som dipp til grønnsaker. 

Tahini kjøpes hos asiatiske butikker eller helsekostbutikker.

Her har jeg laget en variant med hvite alubiabønner, men du kan så klart bruke kikerter, de tilberedes tilsvarende som bønnene (bløtlegges, og kokes deretter møre). Oppskriften er ganske så klassisk med tahini (sesampasta laget av sesamfrø), sitron, extra virgin olivenolje, hvitløk og salt, og den er smaksatt med paprikapulver.

Husk å ta vare på kokevannet fra bønnene/kikertene, det bruker du til å spe hummusen til en passe konsistens. Den skal være som en fyldig, kremet dipp. Bruk food processor til å blande hummusen sammen. Eller gjør som meg; bruk stavmikser.


Hummus som dipp til gode grønnsaker


Du trenger følgende til en stor porsjon (4-5 dl):

100 gr tørkede hvite bønner (f.eks alubia, canneloni) eller kikerter
1-1,5 dl av kokevannet fra bønnene
3 ss lys tahini
3 ss extra virgin olivenolje
1/2 sitron
1 fedd hvitløk
2 ts paprikapulver
1 ts salt

Bønnene legges i bløt i kaldt vann, og settes i kjøleskap i 24 timer.

De ferdig bløtlagte bønnene kokes i godt med vann i 30-40 minutter, til de er helt møre.

Hell kokevannet fra bønnene over i en egen beholder, og ha selve bønnene i food processoren (eller beholderen til stavmikseren). Tilsett 1 dl av kokevannet, 3 ss tahini, extra virgin olivenolje, saften av sitron, hvitløk, paprikapulver og salt. Kjør sammen til en jevn masse, og spe med mer kokevann til passe fyldig konsistens. Merk at hummusen blir fastere i konsistensen når den blir nedkjølt.

Smak eventuelt til med mer tahini, paprikapulver og salt etter ønske. 

Ha hummusen over i en skål, og dryss over litt paprikapulver og sprinkle med extra virgin olivenolje før servering. Kan oppbevares tildekket noen dager i kjøleskap.

Vel bekomme! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar