tirsdag 26. juli 2016

KokosrisRis er en svært anvendelig råvare som kan serveres til mange forskjellige retter. Men har du tenkt over at du kan tilberede selve risen på ulike måter også?

For meg og andre som (dessverre) må holde seg unna pasta, kan det fort bli desto mer ris til middagene. Det har inspirert meg til å finne alternative måter å lage den på. 

Kokosris er enkelt og greit ris kokt i en blanding av kokosmelk og vann. Risen får en herlig aroma som kan passe godt til en rekke indiske og thailandske retter. Lag oppskriften med basmatiris til en god curry, for eksempel, og bruk jasminris til smaksrike thairetter med enten kjøtt eller fisk, hvor kokossmaken kan passe godt inn. 

Jeg har laget en variant av kokosris på bloggen tidligere, men da som den thailandske desserten sticky rice med kokosmelk og mango (Khao Niew Ma Muang). Da brukes en spesiell ristype som på engelsk kalles sticky rice eller glutinous rice, og den blir dampet og ikke kokt. Denne desserten kan forresten anbefales på det varmeste!


Du trenger følgende til tre-fire personer:

3 dl ukokt basmatiris (indiske retter) eller jasminris (thairetter)
2,5 dl kremet kokosmelk (kartong)
3,5 dl kaldt vann
1/2-1 ts salt

Ha ris, kokosmelk, vann og salt i en kasserolle, og rør sammen til alt er blandet. Kok opp uten lokk, rør av og til så det ikke setter seg i bunnen. Når det begynner å koke legger du lokk på, og justerer ned varmen. Risen skal småkoke i 15-20 minutter, la lokket ligge på hele tiden. 

Når risen er ferdig kokt, trekkes den til side. La den stå i 5-10 minutter og godgjøre seg under lokk.

Bruk en gaffel til å "fluffe" risen med før servering.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar