torsdag 21. juli 2016

Gurkemeiemelk (melkefri)Visste du at gurkemeie kan være veldig bra for deg og kroppen din?

Gurkemeie inneholder et stoff som heter curcumin, som blant annet kan bidra til å dempe betennelser og smertetilstander i kroppen. Studier har vist at curcumin kan være vel så effektivt som konvensjonelle medikamenter ved en rekke sykdommer og tilstander. Les gjerne mer HER. For særlig interesserte finnes det mye informasjon på nettet, for eksempel denne artikkelen som refererer en rekke kliniske studier rundt bruken av curcumin i medisinsk behandling.

Naturen er bare fantastisk altså!

Utfordringen med curcumin er at kroppen kun klarer å nyttiggjøre seg en liten del av det. Men da har vi andre hjelpere i naturen: Svart pepper inneholder nemlig et molekyl kalt piperin, som har vist seg å øke opptaket av curcumin med 2000%! Så det gjelder å kombinere gurkemeie og svart pepper.

Her en en drikk jeg har laget stort sett hver dag i halvannen måned nå: Gurkemeiemelk!

For å si det sånn; jeg har aldri tidligere vært særlig begeistret for gurkemeie. Faktisk, da jeg skulle lage gurkemeiemelk første gang (for halvannen måned siden altså, i skrivende stund), fant jeg et fullt glass gurkemeie i kryddersamlingen min - det hadde utløpsdato i 2013… Jeg har med andre ord ikke brukt gurkemeie i matlagingen, glasset kom nok i hus ved en "feiltakelse" (i ettertid kan jeg vel si det har vært en feiltakelse å ikke ta gurkemeien i bruk). Men jeg lukket øynene - det utdaterte glasset fikk gå i bosset, og ble erstattet av et flunkende nytt. Det hører med til historien at den var oppbrukt etter en ukes tid! Så etter det har jeg likesågodt kjøpt to glass i slengen.

Jeg var litt skeptisk i starten, jeg trodde ikke gurkemeiemelk skulle være noe godt, men jeg ville drikke det for helsens skyld. Og jeg ble ganske overrasket over smaken! I kombinasjon med en aromatisk, søtet vegetarmelk så har jeg rett og slett blitt hekta på denne drikken. Som regel bruker jeg mandel- eller rismelk. Jeg har også funnet en kokos-og rismelk (produsert av Rice Dream) hos litt mer velassorterte matbutikker (Coop Obs for eksempel) som er skikkelig god. Jeg har prøvd med usøtede melketyper, men det ble overhodet ikke godt etter min smak.


Du trenger følgende til ett glass:

1 ts gurkemeie
Bittelitt svart pepper (et halvt knivsodd eller så mye du klarer)
1,5-2 dl mandel- eller rismelk (eller annen søtet melkevariant)

Ha gurkemeie og litt pepper i et glass. Hell i litt av melken, ca 1-2 cm, og rør ut krydderet så det løser seg helt opp. Når du tilsetter bare litt av melken i første omgang, er det mye lettere å få gurkemeien til å løse seg helt opp (egen erfaring). Tilsett så resten av melken, og rør sammen. 

Gurkemeien har lett for å falle til bunns, så rør med en skje innimellom mens du drikker.

Vel bekomme!

2 kommentarer:

 1. Prøver denne i kveld. Litt god og veldig rar ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier1. august 2016 kl. 14:41

   Hihi, ja den er ganske underfundig denne :-) Trodde ikke jeg skulle like den selv, men er blitt skikkelig hekta! Vennlig hilsen Mona

   Slett