fredag 22. juli 2016

Glutenfrie minibrød med rosmarinJeg jobber stadig med å finne gode alternative brødoppskrifter uten kornbasert mel. Utfordringen med glutenfrie meltyper er nettopp fraværet av gluten, som binder melet sammen, og utvikler glutentråder som gjør at bakverket blir luftig.

I jakten på de (tilstrekkelig) gode oppskriftene på kornfritt brød i "klassisk" fasong (som man altså kan skjære i skiver), har jeg i det minste funnet ut at man kan lage gode flate brød i ulike varianter. Mange steder i verden er det lange tradisjoner med å lage slike brød, og gjerne da med andre meltyper enn de vi er vant med her hjemme. Drar man til Sør-Amerika, Sørøst-Asia og Vest-Afrika, for eksempel, vil man finne utstrakt bruk av cassavamel til baking. I Asia og Midt-Østen er kikertmel mye brukt.

I disse minibrødene har jeg valgt å bruke like mengder cassavamel, kikertmel og kokosmel. De har fått et dryss rosmarin for ekstra god smak. Brødene er svært raske å lage, og steketiden er kort.

Cassava (rotgrønnsak) inneholder mye karbohydrater i form av stivelse, og moderate/mindre mengder mineraler og vitaminer. Kikerter (belgvekst) er svært næringsrike, med høyt innhold av proteiner, fiber, mineraler og visse vitaminer (særlig folat). Kokos (frukt) inneholder gode fettsyrer, mye fiber, og endel mineraler.

Både cassavamel, kikertmel (gram) og kokosmel finner man i asiatiske butikker.

Jeg har laget en annen variant av dette brødet også, uten kokosmel. Det blir mer porøst med sprøere skorpe/kant, og er ypperlig både med pålegg på og som pizzabunn.


Du trenger følgende til seks stykk:

2,5 dl kremet kokosmelk (kartong)
50 gr cassavamel (NB! IKKE tapiokastivelse!)
50 gr kikertmel
50 gr kokosmel
1/2 ts himalayasalt
1/2 ts hvitløkspulver

Extra virgin olivenolje
Tørket rosmarin

Stekeovnen forvarmes til 200 grader.

Ha kokosmelk i en bakebolle. Tilsett cassavamel, kikertmel og kokosmel, himalayasalt og hvitløkspulver - merk at kokosmelet lett klumper seg, så det er en fordel å sikte det i. Bland godt sammen med sleiv til en jevn røre. La den stå og godgjøre seg noen minutter.

Ha bakepapir på en stekeplate, og fordel røren med skje i seks emner/"boller" med jevn avstand på platen - to rekker med tre emner i hver. Ha deretter extra virgin olivenolje på fingrene, og trykk emnene flate og runde, ca 1/2 cm tykke. Dryss på rosmarin, og sprinkle gjerne litt extra virgin olivenolje oppå.

Stekes i 15-20 minutter, til de er lett brune i kantene.

Avkjøles på rist.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar