tirsdag 7. juni 2016

Jordskokksuppe med spekeskinke og sitronoljeJordskokk er en herlig liten godsak. Den har sesong på senhøsten, men så lenge den blir værende i jorda kan den lagres i flere måneder, og kan da høstes utover våren igjen så snart frosten i jorda slipper taket. Det kan virke som om produsentene strekker ut sesongen - jeg finner dem fremdeles i butikkene nå som vi teller juni, og det er jo helt finfint for oss som digger denne grønnsaken.

Jordskokk har en aromatisk nøtteaktig smak, og har flere bruksområder. For eksempel er den ypperlig til gratenger og mos/puré. Her har jeg laget en fyldig jordskokksuppe toppet med modnet, mager spekeskinke og en god sitronolje.

Jordskokksuppe er også fin å servere som forrett. Husk bare at den er ganske mektig, så det er greit å moderere porsjonene for å ha plass til hovedretten... 


Du trenger følgende til 3-4 personer:

500 gr jordskokk
Olje til steking
1 løk
3 fedd hvitløk
4 dl kjøttkraft/-buljong
3 dl helmelk
1,5 dl kremfløte
1,5 dl tørr/halvtørr hvitvin
Salt
Pepper

100-150 gr mager spekeskinke
Sitronolje

Skrell jordskokkene og kutt i terninger. Ha litt olje i en romslig kasserolle på middels varme, og stek jordskokkterningene. Rør av og til etter behov.

Imens skrelles og kuttes løken i terninger. Tilsett sammen med jordskokken, bland sammen. Skrell og grovhakk hvitløken, og tilsett i kasserollen, bland sammen. La det nå få surre til løken er blank.

Tilsett kjøttkraft/-buljong, helmelk, kremfløte og hvitvin. Legg på lokk, og la det koke til jordskokken er helt mør, det kan ta rundt regnet en halvtime.

I mellomtiden kan du kutte spekeskinke i strimler.

Når jordskokken er helt mør, finmoses suppen med stavmikser (eventuelt i blender/food processor). Hvis det er ønskelig med tykkere konsistens på suppen, kan den kokes noen minutter uten lokk, til den er passer redusert. Smak til med salt og pepper.

Server suppen toppet med spekeskinke. Sprinkle litt god sitronolje over, og server med godt brød til.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar