lørdag 23. april 2016

Moules-frites - blåskjell og pommes frites



Dette er noe av det mest belgiske jeg vet om! Moules-frites - blåskjell og friterte poteter på norsk - blir faktisk av mange ansett som nasjonalretten i Belgia. Blåskjellene tilberedes på litt ulike vis, men som regel er de dampet i hvitvin, noen ganger faktisk i øl også.

Pommes frites blir servert for seg på siden, så slipper man at de blir soggy av blåskjellkraften. Det er ganske vanlig å servere moules-frites med en god majones til som de friterte potetene dyppes i, remulade vil også passe godt til.

Her har jeg laget hvitvinsdampede blåskjell med hvitløk og dill, og smaksatt med en skvis sitron. Om du ikke er så glad i dill, så bruk gjerne persille eller andre friske urter etter ønske.

Ellers er det godt å fortsatt ha kjempegode pommes frites á la Heston Blumenthal i fryseren. De dobbeltkokes og fryses, så friteres de direkte fra fryst tilstand rett før servering. Du kan så klart kjøpe ferdige dypfryste pommes frites også, om du ikke har anledning til å lage dem fra bunnen av.


Hvitvinsdampede blåskjell for to personer:

1 kg blåskjell
1/2 løk
2-3 fedd hvitløk
Extra virgin olivenolje
2 dl tørr/halvtørr hvitvin (gjerne riesling)
Salt
Pepper
En håndfull frisk dill
Sitron

Pommes frites (beregn 3-400 gr pr voksen)
Ca 2 liter frityrolje

Blåskjellene skrubbes og renskes i kaldt vann. Kast alle skjell som ikke lukker seg når de kommer i det kalde vannet.

Varm opp frityroljen til ca 180 grader i frityrkoker eller egnet gryte med lokk.

Løk og hvitløk finhakkes. Ha godt med extra virgin olivenolje i en romslig gryte (som har lokk) på middels god varme, og ha i løken og hvitløken. La den surre noen minutter til den er blank og litt lett gylden, den må ikke svis, skru ned temperaturen om nødvendig. 

Tilsett hvitvin, kok opp på god varme.

Når det koker godt, tilsettes blåskjellene raskt, og legg på lokk. La dem dampe i ca 5 minutter, til de har åpnet seg. Kast alle skjell som ikke har åpnet seg.

Potetene friteres i den varme oljen, til de er gyldne og sprø. La dem få et dryss salt når de er ferdige.

I mellomtiden grovhakkes frisk dill.

Når blåskjellene er ferdigdampet, tas de ut av gryten over i en bolle så lenge, mens kraften blir igjen i gryten. Kok opp uten lokk på god varme, la kraften reduseres til passe konsentrasjon. Smak til med salt og pepper, tilsett hakket dill. Legg tilbake blåskjellene i gryten, bland sammen.

Server blåskjellene med kraften og sitron i en skål for seg, og pommes frites på siden, gjerne med en god majones eller remulade til.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar