fredag 18. mars 2016

Blåskjell med kokosmelk, sitrongress og ingefærÅrets påskeferie er endelig innledet for undertegnede, etter noen hektiske uker på jobb. Og da er det godt å "lande" litt hjemme med litt enkel og god mat. Det ble blåskjell dampet i kokosmelk, sitrongress, ingefær og koriander, servert med nudler til.

Det er med blåskjell som med reker… De er på sitt aller beste fra januar til mars, mens sjøvannet fortsatt er kaldt og næringsrikt, og før skjellene skal gyte. Intet galt med å nyte blåskjell sommerstid altså, men pass på å nyte disse godsakene mens de fortsatt er i sin smaksmessige høysesong.


Du trenger følgende til tre-fire personer:

1 kg blåskjell

1 løk
3-4 fedd hvitløk
Olje til steking
1 stort sitrongress (evt to mindre)
1-2 ss finrevet frisk ingefær
1 boks kokosmelk
1 dl tørr/halvtørr hvitvin (gjerne riesling)
Salt
En håndfull frisk koriander
1/2 lime

Nudler til tre-fire personer
Extra virgin olivenolje

Legg blåskjellene i en romslig bolle med kaldt vann. Kast alle blåskjell som ikke lukker seg når de har kommet i vannet, da er det ikke mye liv i dem...

Løken kuttes i mindre terninger, hvitløk grovhakkes. Ha i en romslig gryte sammen med litt olje, og la løken surre på middels god varme til løken er blank. Rør av og til.

Imens kuttes sitrongresset i millimetertynne ringer, og tilsettes sammen med løken. Riv over frisk ingefær. Bland sammen.

Kok opp vann til nudlene.

Tilsett kokosmelk og hvitvin i løken, rør til all kokosmelken er oppløst. Legg på lokk, og la det småkoke mens du rensker blåskjellene. 

Skru opp varmen så kokosmelken koker godt. Tilsett blåskjellene, bland raskt sammen, og legg på lokk. La blåskjellene dampe ca fem-seks minutter, da har de åpnet seg og er passe kokte. Du kan gjerne vende dem en gang eller to underveis.

Når blåskjellene er ferdige, og kan du løfte dem ut med en hullsleiv og over i en romslig bolle. Skru opp varmen, la sausen koke godt uten lokk noen minutter, så den reduseres litt. 

Imens kokes nudlene etter anvisning på pakken.

Smak til kokossausen med salt, saften av lime, og grovhakket frisk koriander. Legg blåskjellene tilbake i sausen.

Server blåskjellene med nudler og sausen til.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar