lørdag 20. februar 2016

Langtidsstekt svinenakke med bacon i leirgryteSaftig & smakfull svinenakke toppet med bacon, langtidsstekt i leirgryte sammen med løk og hvitløk - høres det fristende ut?

Jeg har laget denne fabelaktige oppskriften etpar ganger nå, blant annet på nyttårsaften. Inspirasjonen fant jeg på den danske bloggen Noget i ovnen hos bagenørden.

Selve nakkefileten tilbereder jeg på samme vis som "bagenørden" gjør. Sausen lager jeg med utgangspunkt i en brunet smør- og meljevning samt deilig kjøttkraft fra leirgryten. Ovnsbakte rotgrønnsaker er perfekt følge til svinenakken - de får bake med i ovnen den siste tiden (60-70 minutter). Med varmluft går det fint å ovnsbake i to høyder, leirgryten på nederste rille og rotgrønnsakene over.

Her snakker vi skikkelig søndagsmiddag altså! Samtidig er oppskriften enkel med forholdsvis få ingredienser, det er råvarene som står i fokus. Kjøttet blir utrolig mørt og smakfullt, toppet med sprøstekt bacon, nam... Vannet som tilsettes når leirgryten skal i ovnen, blir til super sausekraft med smaker fra både kjøttet, bacon og all løken.

Svinenakken skal stå i ovnen i tre timer totalt, men da passer den stort sett seg selv. Først to og en halv time med lokk, deretter helles kraften av (og blir altså til deilig saus). Så settes leirgryten i ovnen igjen uten lokk, så baconskivene blir brunet og sprø.

Rotgrønnsakene er angitt med både mengde pr grønnsak og mengde per voksen person. Til fire voksne beregner du altså 1,6-2 kg rotgrønnsaker totalt, alt etter hvor god appetitt de har. Til fem voksne beregner du 2-2,5 kg rotgrønnsaker totalt. Til barn tilpasses mengden etter alder og appetitt.  


Du trenger følgende til fire-fem personer:

3 middels store løk (eller rødløk)
1-1,3 kg nakkefilet av svin
Salt
Pepper
1-2 hele kinesiske hvitløk
6 dl vann
150-200 gr bacon i skiver

Rotgrønnsaker (beregn 4-500 gr totalt pr voksen person):
5-750 gr poteter
5-750 gr søtpotet
3-500 gr gulrot
3-500 gr pastinakk
Extra virgin olivenolje
Salt

Til sausen:
50 gr smør
3 ss hvetemel
Kjøttkraften fra leirgryten
1-3 ss soyasaus (smakes til)
1-3 ss oystersaus (smakes til)
(Salt, pepper)


Leirgryten må først bløtlegges i kaldt vann en halvtimes tid. Dette må alltid gjøres før leirgryten skal i stekeovnen (men det vet nok alle som er godt kjent med leirgryter).


Løk skrelles og deles i to, og legges i bunnen av leirgryten.


Svinenakken krydres med salt og pepper rundt hele. 

Hvitløk deles i mindre båter. Stikk snitt inn i kjøttet med en liten skarp kniv, og putt hvitløksbåtene inn i lommene.


Hell vann i formen så det står ca halvveis opp på nakkefileten. Legg baconskiver tett i tett oppå fileten så den dekkes.

På med lokket, sett leirgryten i kald ovn, på en rist på nederste rille, og skru på 175 grader varmluft. Nå skal den stå i ovnen med lokket på i 2,5 time.

Mens leirgryten står i ovnen, forberedes rotgrønnsakene. Skrell og kutt dem i 1-2 cm tykke skiver (ikke for tykke), og legg dem i vann så de holdes friske. Rotgrønnsakene vil trenge 60-70 minutter i ovnen på denne temperaturen, litt avhengig av tykkelsen på dem. Jeg anbefaler å sette dem inn når svinenakken har stått i 1 time og 50 minutter. 

Når tiden er inne for å ha rotgrønnsakene i ovnen, legges de i en langpanne, sprinkle godt med extra virgin olivenolje over, og dryss litt salt over. Settes i ovnen på nest øverste rille (eventuelt øverste rille hvis leirgryten bygger for mye, alternativt kan leirgryten settes på en dyp langpanne om det gir bedre plass). Rotgrønnsakene kan med fordel vendes en gang eller to underveis i steketiden.

Når svinenakken har stått 2,5 time i ovnen, tas leirgryten ut og lokket av. Nå skal kraften helles av for å brukes til saus. Jeg anbefaler å løfte svinenakken ut av leirgryten for dette formålet - jeg bruker to stekespader til å løfte den varsomt med, og legger den over på en skjærefjøl så lenge. Ta gjerne ut løken så lenge også. Hell kraften over i en romslig bolle (husk at den er varm!). 

Svinenakken og løken legges tilbake i leirgryten, som settes tilbake i stekeovnen uten lokk. Nå skal den stå en halvtime til, til baconet blir brunet og sprøtt.


Sausen:

Smelt smør i en tykkbunnet kasserolle på middels god varme. Tilsett hvetemel, og rør med jevne mellomrom. La det småputre noen minutter til jevningen er passe brunet (omtrentlig melkesjokoladefarge). 

Tilsett kraften fra leirgryten, skru opp varmen så det koker raskt opp, justér så ned igjen så det koker moderat, til sausen er passe tykk. 

Smak til med soyasaus og oystersaus. Smak eventuelt til med litt salt og pepper, men kraften har allerede fått litt krydder fra oppholdet i leirgryten, samt at soyasausen er ganske salt.

******

Når svinenakken er ferdig stekt, kan den gjerne få hvile noen minutter, før den skjæres i skiver.

Server svinenakke med rotgrønnsaker og saus til.

Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar