torsdag 18. februar 2016

Verdens enkleste hjemmelagde burgere!


Burgere med ovnsbakte rotgrønnsaker og ketchup

Å lage burgere fra bunnen av er verdens enkleste sak når du gjør slik som dette! 

I valget mellom karbonadedeig og kjøttdeig går jeg stort sett for førstnevnte til det meste, men akkurat til burgere foretrekker jeg kjøttdeig. Med karbonadedeig kan de lett bli litt tørre, særlig siden de bør gjennomstekes helt. Den høyere andelen fett i kjøttdeig gir saftigere burgere og mer smak.

Når jeg lager burgere deler jeg bare kjøttdeigen i like store emner, og former hvert emne til en ball som trykkes flat. Jeg steker dem i olje med et dryss salt og pepper - det er det hele. Da får burgerne den "reneste" og beste kjøttsmaken også. 

Lag dem store eller små etter ønske. Server dem som klassiske burgere med hamburgerbrød, salat, dressing, ketchup & sennep, med ost og/eller sprøstekt bacon - tilbehør etter hva hjertet og ganen begjærer… Eller server dem som her, med ovnsbakte rotgrønnsaker og ketchup til.

Burgere passer like godt til helgekosen som til en kjapp hverdagsmiddag.


Du trenger følgende til tre-fire personer:

600 gr kjøttdeig (uten vann)
Olje til steking
Salt
Pepper


Legg kjøttdeigen på en skjærefjøl, og del i like store emner med en kniv. For 100 grams burgere deler du i seks, for 150 grams burgere deler du i fire (med utgangspunkt i 600 gr kjøttdeig altså). 

Seks emner à 100 gram

Forme hvert emne til en ball mellom hendene. "Pakk" litt godt sammen, så kjøttdeigen blir sammenhengende. Trykk den flat på skjærefjølen, 1-2 cm tykk alt etter om du vil ha tynne burgere eller litt tykkere og kompakte sliders. Hjelp til med hendene og form burgerne runde og jevne i kantene. Når de steker vil de trekke seg litt sammen. Dryss over litt salt og pepper.

Ha litt godt med olje (3-4 ss) i en stekepanne på forholdsvis god varme, men ikke max. Legg i burgerne, og la dem steke noen minutter til de er godt brunet, før de snus og brunes videre på andre siden. Når de har fått godt farge på hver side kan de snus noen ganger etter behov, juster varmen litt ned så de kan ferdigstekes uten å bli for kraftig brunet. Burgere bør absolutt gjennomstekes, som med det aller meste av kvernet kjøtt. Alternativt kan de være svakt rosa inni, da er de i grunnen best synes jeg. Så lenge det pipler ut rød væske fra burgerne så er de ikke godt nok gjennomstekte. 


Serveres med tilbehør etter ønske. 

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar