lørdag 2. januar 2016

Vanilje panna cotta med bjørnebærNytt år - nye matgleder!

På nyttårsaften lagde jeg vanilje panna cotta med bjørnebær til dessert. Panna cotta er veldig enkelt å lage, kan varieres med ulike smakstilsetninger og toppinger, og kan med fordel lages dagen før. Ergo er det en super dessert når du skal ha middagsgjester, og vil klargjøre mest mulig på forhånd.

Tidligere på bloggen har jeg laget panna cotta med lavendel - kanskje litt sært siden du trenger lavendelsukker, som må lages i lavendelsesongen (men nydelig smakfull er den, og kanskje noe å tenke på til sommeren om du har spiselig lavendel i hagen). Ellers har jeg også laget panna cotta med sitrongress, den er litt mer overkommelig med tanke på ingredienser, og delikat i smaken. 

Men denne gang ble det kanskje den enkleste og mest "basic" varianten av alle - panna cotta med vanilje. Den kan toppes med det meste av frukt og bær etter ønske. Her ble det lune bjørnebær som passer perfekt til den kremede panna cottaen.

Merk at jeg erstatter litt av kremfløten med helmelk, da blir den akkurat passe mektig etter min smak.

Ha panna cottaen i fine glass etter ønske - her brukte jeg rødvinsglass. Glass til whiskey eller litt fine vannglass passer også ypperlig.

Tips: Ikke kast vaniljestangen etter bruk! Skyll den lett etter bruk, la den tørke litt på et klede, og ha den i et glass med sukker og på med tett lokk. Rist på glasset med jevne mellomrom. Jo lenger den får stå jo mer vaniljesmak vil sukkeret ta opp i seg.   


Du trenger følgende til fire personer:

4 dl kremfløte
1 dl helmelk
50 gr rørsukker
1 vaniljestang
2 gelatinplater

Bjørnebærtopping:
150 gr dypfryste bjørnebær
Ca 1 ss sukker

Ha kremfløte, helmelk og rørsukker i en tykkbunnet kasserolle. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene med baksiden på en kniv, og tilsett både frøene og selve stangen i fløteblandingen. Kok opp på middels god varme under konstant omrøring.

Trekk kasserollen til side når blandingen begynner å koke, og la den avkjøles noen minutter.

Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter til de er blitt myke.

Ta ut vaniljestangen, eller sil blandingen.

Rør inn de bløtgjorte gelatinplatene i fløteblandingen til all gelatinen er løst opp. Fordel blandingen i fire glass, og sett dem i kjøleskapet for avkjøling til de stivner.


Bjørnebærtopping:

Ha dypfryste bjørnebær i en kasserolle på middels god varme. La småkoke i etpar minutter, og smak til med sukker.

******

Før servering, når panna cottaen er stivnet, toppes den med lune bjørnebær.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar