søndag 4. oktober 2015

Skikkelig god hjemmelaget paibunn (mørdeig)Å lage paideig (mørdeig) er ikke noe hokus-pokus. Deigen består av enkle ingredienser, og den kjøres sammen med kjøkkenmaskin eller food processor i løpet av etpar minutter. Deigen skal bare så vidt samle seg sammen, jeg bruker gjerne pulse-funksjonen på min kjøkkenmaskin, alternativt kan du skru den av og på med sekunders mellomrom. Det er viktig å ikke bearbeide deigen for mye, da kan den utvikle glutentråder, og man får ikke den riktige "porøse" konsistensen som en paibunn av mørdeig skal ha. Britene kaller den "short crust".

Det fine med paibunn er at den kan lages flere dager (eller uker) i forveien, fordi den med stor fordel kan fryses ned før steking. Det er anbefalt å fryse den ned minimum etpar timer selv om den skal serveres samme dag. Når den stekes fra fryst tilstand vil paibunnen holde bedre på formen og ikke "krympe" fullt så mye. 

Denne paideigen kan du dessuten bruke til både middags- og dessertpaier. Tidligere på bloggen har jeg brukt denne oppskriften til å lage både Quiche Lorraine og dessertpai med blåbær og bringebær. Jeg bruker en eggeplomme i deigen, den binder deigen litt bedre sammen og gjør at bunnen smuler mindre. Eggehviten som blir til overs kan brukes til å spe en eggestand, eller kan fryses ned til senere bruk.

Hvis du bruker paiform i metall eller glass, bør den smøres. Min paiform er av silikon, den trenger ikke smøring. Det finnes også hendige paiformer med løs bunn, da er det enkelt å ta ut paien etter steking.


Du trenger følgende til en 23 cm paiform:

175 gr hvetemel
1 kald eggeplomme fra et stort egg
100 gr kaldt smør
4 ss kaldt vann

Deigen:

Vei opp melet og ha i en bakebolle til kjøkkenmaskin eller food processor. Ha i eggeplommen. Kutt kaldt smør i 1 cm terninger, og tilsett. Ha så i 4 ss kaldt vann, det er viktig at mengden er nøyaktig.

Kjør hvetemel, kaldt smør i terninger, kald eggeplomme og kaldt vann sammen i en kjøkkenmaskin eller food processor til paideigen så vidt er bundet sammen. Jeg bruker beateren på min Kenwood - det hele er gjort på etpar minutter.

Kjevle ut paideigen med litt mel på over- og undersiden til den er en jevnt tynn og rund leiv på ca 28 cm i diameter, bruk gjerne bakeunderlag som gjør jobben lettere. Jeg har en bakematte med sirkler angitt med diameter - veldig hendig i dette tilfellet! Bearbeid deigen minst mulig med hendene, for å sikre at den får riktig, litt "porøs" konsistens.

Rull gjerne den kjevlede deigen på kjevlen, så blir det lettere å rulle den ut/legge den oppå paiformen uten at den revner for mye...

Legg leiven over paiformen, rull den gjerne på kjevlen først for enklere "transport" fra kjøkkenbenken til paiformen. Trykk den varsomt på plass inn i alle hjørner/kanter, bare pass på så du ikke lager hull i deigen. Om deigen revner litt, lappes den bare sammen med fingrene. Klipp kantene jevne med saks, ca 1 cm over paiformkanten. Bruk gjerne deigrestene til å "fylle på" paikanten hvis du har for lite noen steder, trykk deigen så jevn som mulig.

Paibunn på plass i formen, med 1 cm kant utover formen. Bunnen vil krympe litt under steking på grunn av alt smøret i deigen, og med denne ekstra kanten har den litt å gå på...

Prikk paibunnen med gaffel, og sett formen i fryseren til den skal brukes, minimum to timer.

Paibunn prikket med gaffel før steking

Steking:

Forvarm stekeovnen til 200 grader.

Stek paibunnen i 10-12 minutter, til den er lett gylden. La den avkjøles litt før den fylles med det du måtte ønske. Middagspaier vil normalt kreve ny runde med steking, noen dessertpaier likeså.

Vel bekomme! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar