søndag 5. april 2015

Deilig restemiddag etter påske - gratinert form med lammestek, grønnsaker og potetmosMange har sikkert noen gode middagsrester til overs etter påske. Jeg er særlig glad i å lage gratinerte former av rester som ikke rekker til et helt nytt måltid - kjøtt og grønnsaker, toppet med potetmos og ost for en gratineringsrunde i ovnen. Om restene ikke er nok til et helt måltid, kan du spe på med for eksempel ekstra grønnsaker eller pølser. 

Tips 1: En sauserest er ypperlig å blande sammen med kjøttet og grønnsakene. For det første er det en smart måte å få brukt den opp på, og dessuten gir den ekstra god smak. Du kan bruke en hvilken som helst sauserest som passer til kjøttet du har til overs. 

Tips 2: Til en slik resteform trenger du ikke like mye kjøtt som til en "vanlig" kjøttmiddag, men beregn 100-150 gr per person. Bruk gjerne tilsvarende mer grønnsaker.

Jeg hadde følgende rester til overs etter påskehelgen:
Et stykke ferdigstekt lammestek (ca 150-200 gr)
En liten porsjon søtpotetmos samt en mindre rest hvitløkspotetmos
En rest hjemmelaget lammesaus (1-2 dl)

I tillegg brukte jeg følgende for å få nok mengde til vår familie:
Noen gode lammepølser
Blandede grønnsaker (rosenkål, gulrot, blomkål)
Melk til å spe potetmosen med
Ost til gratinering

Min "påskerestemat-form" før den ble toppet med revet ost og satt i ovnen: 
Lammestek i terninger, kuttede lammepølser, varierte grønnsaker og en rest lammesaus blandet sammen nederst i formen. Søtpotet- og hvitløkspotetmos blandet sammen og spedd med melk til en litt løs konsistens, og bredt utover.


Generelt trenger du følgende:

Renskåret stekt kjøtt, for eksempel stek (eventuelt pølser i tillegg)
Kokte/dampede/stekte grønnsaker (for eksempel gulrot, brokkoli, blomkål, rosenkål)
Eventuelt sauserest 

Potetmos eller kokte (skrelte) poteter
Melk til å spe potetmosen/potetene med
(Eventuelt litt smeltet smør til å mose sammen med kokte poteter)
(Salt, pepper)

Revet ost til gratinering

Forvarm stekeovnen til 225 grader.

Kjøttet kuttes i terninger. Hvis du sper med pølser, kuttes de i skiver.

Ferdigkokte grønnsaker brukes som de er, og kuttes eventuelt i mindre terninger hvis de er store/hele. Hvis du trenger å spe med ekstra grønnsaker, bør disse varmebehandles på forhånd, særlig hvis du bruker harde grønnsaker som fordrer litt koketid for å bli møre. De kan for eksempel dampes noen minutter til de er halvferdige, eller surres i en kasserolle med litt olje eller smør noen minutter.

Ha kjøttet og grønnsakene i en ildfast form, og bland sammen. Hvis du har en sauserest, blandes den sammen med kjøttet og grønnsakene.

Potetmosen spes med melk til den har litt løs konsistens, da blir det enkelt å bre den utover formen. Kokte poteter moses med stamper før de spes med melk og eventuelt smeltet smør, og smaksettes med salt og pepper. Bre potetmosen utover kjøttet og grønnsakene.

Dryss over revet ost på toppen. Stekes i ovnen i ca 20 minutter, til osten er fint gylden.

Serveres som den er eller med en frisk salat. Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar