torsdag 19. mars 2015

Cake pops!Cake pops er gøyale å lage til barnebursdager. Prinsippet er å lage en kakebunn samt en porsjon glasur, blande dette sammen, forme til passe store kuler som tres på lollipop-pinner, og dyppe kulene i smeltet sjokolade og strøssel.

Her har jeg brukt en standard sjokoladekake og tilhørende sjokoladeglasur, 55% sjokolade til trekk, samt strøssel-perler i ulike farger. Sjokoladesmørkrem er nydelig og kan virkelig anbefales! Du kan også lage for eksempel gulrotkake med tilhørende glasur, da vil det passe veldig godt å dyppe cake popsene i hvit sjokolade.

Tips I: Det finnes egne cake pops-former som gjør at kulene blir perfekt runde. Jeg foretrekker å lage dem for hånd, da blir liksom litt mer "personlige og hjemmelagde". Men det er greit å lage dem noenlunde like store, passe til en god munnfull.

Tips II: Du kan kjøpe lollipop-pinner for eksempel hos Panduro, Jernia, Traktøren og Kitch'n, samt ulike nettbutikker. Eller du kan gjøre som meg og bruke papirsugerør - de er passe stive og ypperlige til formålet. Jeg fant papirsugerør på Coop Obs, de var perfekte å dele i to, rimelige var de også. 

Tips III: Bruk gjerne isopor til å sette cake popsene i, da står de loddrett mens sjokoladen får størkne uten at det blir stygge merker i sjokoladen. Og de kan fint serveres slik også. Bruk et skrujern til å stikke hull i isoporen til å sette cake popsene i.

Tips IV: Cake popsene kan lages på forhånd og fryses ned, men da anbefaler jeg å ta dem opp dagen før og sette dem i kjøleskap for langsom tining (dersom du lar dem tine i romtemperatur, kan sjokoladetrekket "svette" litt når den tines). Legg cake popsene i oppbevaringsboks med bakepapir imellom, på med tett lokk, og sett i fryseren.


Du trenger følgende til ca 30 cake pops (antall avhengig av størrelsen på oppskriften):

*Sjokoladekake eller annen kake til en liten rund form (20-22 cm)
*Kakeglasur, for eksempel sjokoladesmørkrem (oppskriften i lenken kan halveres)
*Lollipop-pinner eller papirsugerør, ca 10 cm lange
*2-300 gr sjokolade
*Kjele og bolle til smelting av sjokoladen i vannbad
*Strøssel etter ønske
*Eventuelt isopor til å sette cake popsene i


Fremgangsmåte:

Lag kaken, og la den bli helt avkjølt. Den avkjølte kaken kjøres i food processor, eventuelt kan du finhakke den med kniv for hånd. Ha kaken i en romslig bolle.

Lag glasuren, og bland den godt sammen med kaken. Sett gjerne i kjøleskapet til blandingen er kald, da blir den bedre å forme til kuler for dypping i sjokolade.

Form runde kuler, ca 3 cm i diameter, og stikk inn en pinne eller papirsugerør i hver kule. Legg på et fat eller sett i isopor.

Smelt hakket sjokolade over vannbad, start med 200 gr så kan du eventuelt smelte mer etter behov. Bruk en kjele med litt vann som kokes opp, sett en bolle oppå kjelen - bollen må ikke få kontakt med vannet under! Ha den hakkede sjokoladen i bollen, og rør med sleiv til den er helt smeltet.

Ikke la sjokoladen bli altfor varm, da kan den bli "brent" (ikke over 40 grader). La den heller ikke være for kald, da blir det vanskelig å få den fint på, og strøsselet vil ikke feste seg så godt. Den skal være nok temperert til at du kan dekke cake popsene med et 2-3 millimeter tykt lag sjokolade. Blir sjokoladetrekket for tykt kan det bli litt hardt å tygge gjennom ved servering. 

Temperer sjokoladen på nytt over vannbad når den blir for kald og "stiv" i konsistensen.

Bruk en skje til å helle sjokolade over kulen mens den snurres rundt så sjokoladen dekker helt. La overflødig sjokolade renne av, bruk gjerne skjeen forsiktig til å "samle opp" sjokolade som renner.

Ha strøssel i en skål (eller flere skåler om du har ulike typer strøssel). Når sjokoladen på cake popsen ikke drypper lenger, drysses strøssel over sjokoladen. Sett cake popsene loddrett for avkjøling, for eksempel i isopor. Settes kaldt når alle cake popsene er laget.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar