mandag 3. november 2014

Superlettvinte & kjempegode brød!
Jeg har fått inspirasjon til å lage brød i former på en virkelig enkel og genial måte!

På Facebook er jeg med i matgruppen Kjøkkenkroken, som er åpen for alle matinteresserte, noviser som mer erfarne, og hvor det er mye positivt engasjement og romslig takhøyde blant medlemmene. Matbilder, oppskrifter og inspirasjon deles flittig - og det var slik jeg kom over denne supre måten å lage brød på:

Du rører deigen sammen, heller rett i brødformer, setter i kald ovn og skrur på 100 grader i en time (da får brødene heve), og deretter skrur opp tempen til 200 grader i 40-50 minutter. Stort enklere og raskere kan det neppe gjøres - og brødene blir kjempegode!

I utgangspunktet er dette samme deigoppskrift som til min saftige grove focaccia, bare at jeg har økt oppskriften med 50% for å få tre brød, samt at jeg har tilsatt solsikkefrø, gresskarfrø og linfrø. Her bruker jeg grov sammalt hvete i stedet for finmalt, og jeg har redusert vannmengden litt. Selvfølgelig kan du tilsette akkurat de frøene du vil, eller variere litt fra gang til gang.

Takk til Rigmor D. for genialt tips - dette er en ny brødslager her i huset!


Du trenger følgende til tre brød:

750 gr siktet hvetemel
750 gr grov sammalt hvete
75 gr solsikkefrø
75 gr gresskarfrø
75 gr linfrø
1 pose tørrgjær
4 ts salt
12 dl kaldt vann
1/2 dl extra virgin olivenolje

Smør til smøring av former

Først av alt varmes vannet til 40 grader.

Bland sammen alle tørre ingredienser i en romslig bakebolle; siktet hvetemel, sammalt hvete, solsikkefrø, gresskarfrø, linfrø, tørrgjær og salt.

Tilsett vann og extra virgin olivenolje, rør deigen godt sammen med sleiv til alt er godt blandet. Eller bruk kjøkkenmaskin.

Tre brødformer smøres med smør. Fordel deigen i formene, og sett dem på rist i kald ovn på nest nederst rille, skru på 100 grader, og la dem stå i en time fra de settes inn. Skru deretter opp til 200 grader, og la dem stå i 40-50 minutter til, til de er fint og godt gyldne på overflaten.

Hvelv brødene over på rist for avkjøling. Og så er det bare å nyte brødskiver med smør og godt pålegg… 

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar