lørdag 18. oktober 2014

Svin ytrefilet sous vide med smakfull wokJeg synes svinefilet ofte kan bli litt tørt, selv indrefilet. Derfor har jeg tenkt at tilberedning i sous vide må være ypperlig for å få frem det aller beste i dette kjøttet. I dag testet jeg svin ytrefilet sous vide på 60 grader i tre timer - og gjett om det ble mørt! Akkurat så perfekt som jeg håpet på!

Svinefileten fikk følge av en smakfull wok med nudler, gulrøtter, shitakesopp og vårløk, i en saus av soyasaus, oystersaus, sesamolje, hvitløk, ingefær og chili, samt et godt dryss frisk koriander. Skikkelig godt ble det - tar du sjansen på å ikke prøve?? Kan hende du også får en ny favoritt i denne oppskriften…

Og selvfølgelig; denne wok'en vil også passe med det meste av biff.

Shitakesopp kan du kjøpe både fersk og tørket i velassorterte matbutikker. Bruker du tørket må den først bløtlegges i lunkent vann (ta utgangspunkt i kaldt vann som varmes lett opp) i 15 minutter, før den kokes i 1-2 minutter til den er myk igjennom.

Tips: Soyasaus inneholder mye salt, og jeg bruker derfor utelukkende saltredusert soyasaus. Jeg kjøper Kikkoman sin saltreduserte soyasaus i litersflaske på asiatiske butikker, den er svært prisgunstig i forhold til de små flaskene man finner på vanlige matbutikker. Forøvrig har den saltreduserte utgaven 43% mindre salt enn den originale varianten (og selv da inneholder den 8,1% salt).Du trenger følgende til fire personer:

1 hel svin ytrefilet
Salt
Pepper
Olje til steking

3 middels store gulrøtter
1 stor løk
100 gr fersk shitakesopp (evt 30 gr tørket)
1 vårløk
1/2 kinesisk hvitløk
1-2 ss finrevet frisk ingefær
1/2-1 rød chili, mengde etter ønske
Olje til steking
4 ss soyasaus, saltredusert
4 ss oystersaus
4 ss sesamolje

250 gr nudler, gjerne pancit canton nudler (kjøpes på asiatisk butikk)

Frisk koriander

Drøye tre timer før servering:

Still inn sous viden på 60 grader. 

Svinefileten tørkes med kjøkkenpapir og vakumpakkes i egnet pose, og legges deretter i vannbadet i tre timer.


En halvtimes tid før svinefileten er ferdig i vannbadet:

Kok opp vann til nudlene.

Gulrøtter skrelles og kuttes i 2-3 millimeter tykke skiver på skrått (så de blir avlange i formen). Løk skrelles, deles i to, og hver halvdel kuttes i strimler. Shitakesopp (fersk, eller tørket sopp som er ferdig bløtlagt) kuttes i skiver. Vårløk kuttes i ca 1 cm tykke ringer på skrått. Legg grønnsakene til side så lenge.

Knus hvitløk med hvitløkspresse, og ha i en litt romslig kasserolle sammen med finrevet frisk ingefær og finhakket chili. Ha i litt olje på høy varme, og stek et halvt til ett minutt, rør jevnt så det ikke svis.

Tilsett deretter gulrøtter, løk og shitakesopp, la steke 2-3 minutter til løken så vidt begynner å bli blank. Tilsett vårløken, bland godt sammen, skru av varmen og sett til side så lenge.

Tilbered nudlene etter anvisning på pakken. Bruker du pancit canton-nudler skal de kun 10-15 sekunder nedi kokende vann. De ferdige nudlene blandes sammen med grønnsakene og sausen.

Svinefileten tas ut av vakumposen, saltes og pepres, og brunes raskt på alle sider i stekepanne med olje på høy varme. Skjæres opp i passe porsjonsskiver.

Server svinefilet med wokblandingen til. Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar