onsdag 24. september 2014

Risotto med sitrongress, kamskjell og rekerRisotto er så italiensk som det går an… Sitrongress er først og fremst brukt i asiatiske retter. Men jeg har erfart at sitrongress passer i særs mange andre sammenhenger enn bare asiatisk mat. Generelt er jeg mer opptatt av om smaker passer sammen, enn av "vedtatte sannheter". Derfor fant sitrongress veien til en herlig sjømat-risotto som jeg lagde tidligere denne uken. For en tid tilbake lagde jeg risotto med sitrongress servert med gode lammepølser - det også ble veldig bra.

I x antall uker har mannen min og jeg styrt på - kjøpt hus i en annen by, for deretter å forberede salg av eget hus. Sistnevnte ble solgt denne uken, og da var det verdt å feire begivenheten med skikkelig kosemat på en vaskekte ukedag. Det ble risotto med kamskjell og reker, og altså med innslag av sitrongress. Godt ble det!

I selve risottoen brukte jeg hjemmelaget rekekraft kokt på rekeskall som er blitt fryst ned, og som enkelt kan tas opp og tines/varmes til en passende anledning. Ressursutnyttelse på sitt aller beste!


Du trenger følgende til tre-fire personer:

500 gr reker med skall
500 gr kamskjell
50/50 smør og olje til steking
Salt
Pepper

6,5 dl rekekraft (eller annen skalldyrkraft)
1/2 løk
1 stort sitrongress (eller to mindre)
Extra virgin olivenolje
300 gr risottoris
2 dl hvitvin
30 gr smør
35 gr nyrevet parmesan
Salt
Pepper

Ved servering:
Friske urter
Sitron

Dypfryste kamskjell må tines på forhånd, eventuelt kan pakken med kamskjell (uåpnet) legges i kaldt vann 30-60 minutter, til de er gjennomtinte. Tørk de tinte kamskjellene med kjøkkenpapir. Rekene kan med fordel skrelles på forhånd og settes i kjøleskap frem til servering.

Reke-/skalldyrkraften varmes opp til kokepunktet og holdes varm på laveste varme under lokk.

Løken skrelles og finhakkes så smått du klarer - følg gjerne instruksjonen på "kutting av løk for dummies". Fjern ytterste laget på sitrongresset, fjern ytterste enden av stilken, og kutt i millimetertynne ringer. Ha litt extra virgin olivenolje i en tykkbunnet kasserolle på middels varme, ha i løk og sitrongress og la det surre etpar minutter til løken begynner å bli blank.

Vei opp risottoris, og tilsett i kasserollen, la den steke med et minutts tid under omrøring. Tilsett hvitvin, la den koke nesten inn, rør av og til. Tilsett varm reke-/skalldyrkraft litt og litt slik at den nesten dekker risen, la den småkoke nesten inn før en ny porsjon kraft tilsettes. Tilsammen skal risottoen koke i 20-25 minutter, til den er (nesten) gjennomkokt med en lett tyggemotstand (al dente), kjernen skal ikke være "hard" eller virke uferdig. Rør varsomt av og til etter behov. Jeg pleier å porsjonere kraften i fire deler, og tilsette en del kraft ca hvert femte minutt. Med 6,5 dl kraft totalt blir dette omtrentlig (i overkant av) 1,5 dl kraft per del.

Når risottoen er smakt til og har riktig konsistens, tas kasserollen av platen, og smøret røres inn. Tilsett nyrevet parmesan, og rør inn. Smak til med salt og pepper. Legg på lokk så risottoen holdes varm mens kamskjellene stekes.

Ha 50/50 smør og olje i en stekepanne på god varme. Stek kamskjellene 1-2 minutter på hver side til de er lett gyldne, dryss over litt salt og pepper på begge sider. Jeg synes kamskjellene blir aller best når de bare nesten er gjennomstekte. Legg kamskjellene over på et fat.

Server risotto, reker og kamskjell, gjerne med en skvis sitronsaft over og friske urter. Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar