torsdag 24. juli 2014

Spansk calamari- og chorizogryte med aioliOppskriften på denne herlige spanske gryten med calamari og chorizo har jeg funnet på BBC Good Food. Jeg har etter hvert justert mengdene litt, rett og slett fordi gryten er så god at vi må lage mer enn det originaloppskriften tilsier…

Gryten minner meg igrunnen litt om bacalao, det samme synes mannen, uten av verken calamari eller chorizo har noe med bacalao å gjøre… Det er nok bare noe med smakene og komposisjonen av ingredienser som funker så utrolig bra sammen, og som gir den assosiasjonen. Jeg serverer den gjerne med min saftige, grove focaccia og hjemmelaget aioli (hvitløksmajones). Men flatbrød passer også veldig godt til, som alternativ til brød.

Hele calamari naturell (squid tubes) fås kjøpt dypfryste i velassorterte asiatiske butikker. Merk at det er forskjell på brutto- og nettovekten på dypfryste calamari, da de fryses ned med vann. Én pakke med 1 kg calamari brutto tilsvarer ca 700 gr netto vare, altså uten det tilsatte vannet. Jeg brukte en hel pakke til denne oppskriften.

Justér mengden chorizo ut ifra hvor sterk pølsen er, og hvor mye styrke du ønsker på retten. Jeg bruker som regel en norsk chorizo ("hel" pølse) som er ganske mild, og barna mine har ingen problemer med å spise denne gryten. Røkt paprikapulver finner du i krydderhyllen i velassorterte matbutikker (jeg fant hos Meny) - vær litt forsiktig med mengden, røyksmaken kan bli litt overveldende om du bruker for mye.

Gryten skal koke ganske lenge, men fordrer relativt liten arbeidsinnsats. Du bør beregne et par timer totalt. Ergo er den ypperlig å lage i helgene, og gjerne når du skal invitere til middagsbesøk. Vær i så fall forberedt på å måte dele oppskriften…

Er du klar for å få en ny middagsfavoritt??


Du trenger følgende til fire-fem personer:

Extra virgin olivenolje
300 gr chorizo-pølse
2 løk
En håndfull frisk timian (dra bladene av stengelen)
800 gr gode tomater
1/2-1 ts røkt paprikapulver
1,5 dl tørr hvitvin
700 gr calamari naturell
800 gr kokefaste poteter (f.eks Asterix)
(Salt)

Ved servering:
En håndfull frisk timian (eller bladpersille som i originaloppskriften)
Focaccia eller annet godt brød, eventuelt flatbrød
Aioli

Forberedelser:

Focaccia kan bakes tidligere på dagen.
Aioli kan også lages tidligere på dagen eller dagen før.
Dypfryste calamari tines før tilberedning.


Selve gryten:

Ha litt extra virgin olivenolje i en romslig gryte. Chorizo kuttes i ca 1 cm terninger, stek dem på middels god varme 4-5 minutter til de er gyldne, rør av og til.

I mellomtiden kuttes løken i mindre biter, og tilsettes sammen med timian i gryten. La steke 4-5 minutter til løken er myk, rør av og til.

Benytt tiden til å kutte tomatene i grove terninger.

Tilsett røkt paprikapulver, vær varsom med mengden! Jeg bruker ca 1/2 ts til denne oppskriften. Tilsett hvitvin, rør godt slik at alle godsakene i gryten løsner fra bunnen. Tilsett tomatene, legg på lokk, og la småkoke noen minutter, juster ned varmen etter behov.

I mellomtiden kuttes hele, tinte calamari i ca 1 cm tykke ringer.

Tilsett calamari i gryten, bland godt sammen så calamariringene dekkes godt med sausen. På med lokk igjen, og la koke en time. Rør forsiktig en gang eller to underveis.

Poteter skrelles og kuttes i ca 2 cm terninger. Tilsett potetene etter en time, hvis gryten virker litt "tørr" kan du tilsette litt vann i sammen slengen. Bland godt sammen, og la gryten koke videre med potetene i ca 30 minutter til de er helt gjennomkokte (sjekk med en kniv at de er helt møre).

Om aiolien ikker er laget på forhånd kan dette gjøres nå.

Server gryten med et dryss frisk timian, og med focaccia/godt brød/flatbrød og aioli til.

Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar