lørdag 5. juli 2014

Fritert brosmefilet og calamari (fish'n chips)Fish'n chips - er det mulig å si at man ikke liker det??

Her i heimen går det under kategorien "snopemiddag". Britene bruker først og fremst torsk eller hyse til fish'n chips, men det går også fint å bruke andre sorter som har litt "fast" konsistens på fiskekjøttet. 

Her har jeg brukt brosmefilet, det er en virkelig god matfisk som kan minne litt om breiflabb. Brosmefileten har en lang "rad" med fiskebein - jeg velger rett og slett å skjære vekk hele raden, så tett inntil beina jeg klarer slik at minst mulig fiskekjøtt går til spille. I tillegg brukte jeg akkar (calamari), for litt variasjon. Dypfryste hele calamaris (squid tubes) fås kjøpt hos asiatiske butikker. 

Dette ble virkelig godt altså!

Potetene ble såkalt "triple-cooked". De ble forkokt kvelden før, avkjølt og satt i kjøleskap. Deretter fikk de en første fritering på formiddagen før de ble avkjølt og satt i kjøleskap igjen. Så ble de fritert ferdig og klar til servering på ettermiddagen. Om du ikke har så mye tid til rådighet, kan du fint forkoke potetene kvelden før, og så fritere dem i én omgang. Tilberedning av trippelkokte poteter kan du lese mer om i innlegget perfekte pommes frites.

Dersom du vil briljere litt kan du lage ketchup og tartarsaus (remulade) selv. Begge deler er enkelt å lage, og kan fint gjøres på forhånd, gjerne en dag eller to i forveien. Men ellers kan du selvfølgelig kjøpe ferdig - det gjorde jeg også denne gangen.

Tidligere har jeg skrevet et blogginnlegg om fish'n chips med detaljert beskrivelse av fremgangsmåte.


Du trenger følgende til fire personer:


Ca 600 gr brosmefilet
Ca 200 gr calamari / akkar (én hel calamari)
1,5-2 liter frityrolje
Salt
(Pepper)

Frityrrøre:
180 gr hvetemel + litt ekstra å vende fiskestykkene /akkarringene i
1 ts salt
2 egg
2 dl Guinness øl

Ved servering:
Malteddik (kan sløyfes)
Ketchup
Remulade/tartarsaus

Potetene:
Om du ikke vil (eller har tid til å) lage trippelkokte poteter, kan du kutte dem i staver eller båter, forkoke dem i 8-10 minutter, for deretter å fritere dem i middels varm frityrolje (ca 160-170 grader) til de er fint gyldne. 

Bruk frityrkoker om du har, eller ha godt med olje i en gryte. Hvis du bruker gryte, kan du enten bruke termometer, eller sette en tresleiv i oljen - etter hvert vil det bruse/boble rundt sleiven - da er oljen varm nok.

Tips: Du kan gjerne vente med å fritere potetene til etter at fisken/akkarringene er ferdig friterte - fisken smaker fortsatt bra selv om den ikke er helt varm, mens potetene er aller best når de er nyfriterte (hvis du trippelkoker potetene, friteres de for andre & siste gang etter at fisken er ferdig).

Fisken:
Skjær bort raden med bein i brosmefileten, så tett inntil beina som mulig, så minst mulig fiskekjøtt går til spille. Du vil typisk sitte igjen med en tynnere og en tykkere fiskefilet (beinremsen sitter ikke langs midten av fileten, men litt til siden for midten). Del fiskefiletene i passe porsjonsstykker. Calamari kuttes i 1/2-1 cm tynne ringer. Tørk eventuelt av med kjøkkenpapir om nødvendig.

Ha litt hvetemel i en skål og vend fiskestykkene og akkarringene i melet så de dekkes helt, da vil frityrrøren sitte bedre på. 

Bruk så et stekepinsett i metall eller en gaffel til å dyppe fiskestykkene/akkarringene i frityrrøren - la dem dekkes helt, for så å la overflødig frityrrøre renne av, før de has i den varme oljen. Pass på at de ikke setter seg fast i risten til frityrgryten eller bunnen av gryten - hvis det skjer løsnes de bare varsomt med en tresleiv eller stekepinsett. La fiskestykkene/akkarringene få fritere i oljen noen minutter til de er lett gyldne. 

Legg de ferdig friterte fiskestykkene/akkarringene over på et fat med kjøkkenpapir så overflødig fett får renne av, dryss over litt salt og eventuelt pepper. Dekk til med aluminiumsfolie mens potetene friteres ferdig. Dryss litt salt over potetene, og eventuelt litt malteddik.

Server den fisken/akkarringene med friterte poteter, ketchup og remulade.

Vel bekomme!

2 kommentarer:

 1. Just desire to say your article is as astonishing. The clarity in your post is just cool and
  i could suppose you're an expert on this subject.
  Fine along with your permission let me to take hold of your RSS feed to keep updated with forthcoming post.

  Thank you a million and please continue the enjoyable work.


  Feel free to visit my website: dealz spain

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier19. juli 2014 kl. 21:51

   Thank you :-)

   Slett