torsdag 17. april 2014

Sunne & gode grove vaflerHvis du vil ha skikkelig gode vafler som samtidig er næringsrike, så er disse midt i blinken. Hele 60% av melet består av fin sammalt hvete og havregryn. Men sant skal sies; det kjennes ikke mye på smaken at de er såpass grove som de er. 

Jeg har valgt å ha litt sukker i, samt litt vaniljesukker for ekstra god smak, for å ha dem som "kaffimat". Men du kan fint kutte ut sukkeret helt for å gjøre vaflene ekstra sunne. Da kan de brukes i stedet for brødskiver med det du måtte ønske av pålegg på, for eksempel servere dem til en lunsj eller til kveldsmat.

Tips: Hvis du har melk som er på vei til å gå ut på dato, og du ikke får brukt den opp "i tide", så putt melkekartongen i fryseren! Melk som fryses ned vil holde seg i flere uker etter stemplingsdato, og kan siden tines og er ypperlig å bruke til å lage vafler & pannekaker.


Du trenger følgende til ca 14 vafler:

50 gr smør
4 store egg
50 gr rørsukker (kan kuttes helt for ekstra sunne vafler)
2 ts vaniljesukker
1 liter melk
200 gr fin sammalt hvete
100 gr havregryn
Ca 200 gr hvetemel

(Eventuelt smør til steking, om nødvendig)

Smelt smør på moderat varme, og trekk til side.

Ha egg, rørsukker og vaniljesukker i en romslig bolle, og visp godt sammen.

Tilsett melk, sammalt hvete og havregryn, rør godt sammen med visp. Tilsett smøret gradvis. Rør deretter inn hvetemel til passe, litt tykk konsistens, rør godt sammen til melet er oppløst.

La røren stå og godgjøre seg i 10-30 minutter, alt etter hvor mye tid du har. Rør gjerne i røren før du begynner å steke vaflene. 

Bruk eventuelt litt smør på vaffeljernet om nødvendig (har du nonstick-belegg på vaffeljernet så skal ikke dette være nødvendig). Ha i en passe mengde vaffelrøre, nok til at det akkurat dekker "vaffelformen", bruk undersiden på øsen til å "fordele" røren utover vaffeljernet. Stek vaflene noen få minutter til de er fint gyldne, tiden vil variere fra jern til jern og ut fra eventuell varmeinnstilling.

Server vaflene med syltetøy, brunost eller annet ønsket pålegg.

Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar