søndag 6. april 2014

Helstekt fylt appelsin-kyllingHelstekt kylling er kjærkomment å lage, den passer stort sett seg selv. Kunsten er å få kyllingen saftig og smakfull, og da gjelder det å fylle den med godsaker som gir fuktighet til det magre kyllingkjøttet.

Siden det i skrivende stund nærmer seg påske, så ville jeg gjerne finne en god oppskrift som inkluderte appelsin. Denne herlige oppskriften fant jeg på food.com. Kyllingen er fylt med appelsin, løk, hvitløk, smør og persille, og serveres med en appelsinsaus. En god potetmos og dampede gulrøtter og brokkoli passet veldig godt til.

Og når middagen er fortært, så kan du koke kyllingkraft på skroget på aller enkleste vis, og få litt restekjøtt på kjøpet...


Du trenger følgende til fire personer:

1 stor kylling (minst 1,6 kg)
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
2-3 fedd hvitløk
1 liten løk (evt 1/2 stor)
1 håndfull frisk persille
1 appelsin
50 gr kaldt smør
2 dl appelsinjuice

Det er ikke fullt før det renner over...

Kyllingen skylles innvendig og utvendig og tørkes med kjøkkenpapir. Dryss salt og pepper noenlunde jevnt inni buken, og legg kyllingen i en langpanne.

Forvarm stekeovnen til 180 grader.

Hvitløksfeddene kuttes i tynne skiver på langs. Snitt 6-8 små hull i kyllingskinnet, og dytt en hvitløksskive inn i hvert hull under skinnet.

Følgende blandes i en bolle: 
Løken deles i fire båter, som deretter skives/strimles. Fjern de tykke stilkene på persillen, og grovhakk den. Appelsinen skrelles, kuttes i fire båter som deretter skives. Smøret kuttes i mindre terninger. Blandes sammen med resten av hvitløken, og stues godt inn i buken på kyllingen i flere omganger. Hvis kyllingen ikke er så stor, kan det holde hardt å få alt fyllet inn, i så fall legges det bare tett inntil/innunder kyllingen.

For å lukke buken på kyllingen, snittes et hull i skinnet på hver side av buk-åpningen, og det motsatte låret stikkes inn i hvert hull. Min kylling ble såpass velfylt at jeg kun klarte å stikke inn ett lårbein, jeg fikk altså ikke festet begge to, men det fungerte godt nok.

Kyllingen stekes i ovnen i 80-100 minutter til den er gjennomstekt, tiden vil avhenge av størrelsen på kyllingen. Når du stikker en kniv inn mot lårfestet, skal saften som kommer ut være gjennomsiktig. Kommer det rød væske ut, så er den ikke ferdig ennå.

Ta ut kyllingen og legg den over på et fat for å hvile mens sausen tilberedes. Kraften som har samlet seg i langpannen has i en kasserolle, skrap også ut noe av det som har satt seg fast i langpannen og som løsner lett. Tilsett appelsinjuice, la det småkoke under omrøring til sausen tykner litt, det tar ca fem-seks minutter. Smak eventuelt til med salt og pepper.

Server kyllingen med løk- og appelsinfyllet, appelsinsausen, og gjerne med en god potetmos og passende grønnsaker til.

Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar