lørdag 22. mars 2014

Risotto med kamskjell, persille og sitronRisotto er en herlig vinner som jeg stadig vender tilbake til når vi skal lage noe enkelt og godt i helgene. Og jeg tar meg i å ha blitt så vant til å lage risotto at jeg har alle mengder og prosedyrer godt innarbeidet. 

Risotto er en takknemlig rett å både lage og servere - den kan serveres til nesten hva som helst av kjøtt, fisk, pølser eller sjømat. Basisoppskriften er den samme, men du varierer typen kraft alt etter hva du serverer risottoen til (kjøtt eller fisk). 

Tips: Har du ikke vin (eller ikke vil bruke det, husk dog at alkoholen forsvinner når den kokes), kan du bruke etpar spiseskjeer hvitvinseddik og resten kraft.

I dag hadde jeg kjøpt inn kamskjell, og risotto er et perfekt følge. Kamskjell er liksom så "lett" mat, som fordrer litt mettende tilbehør til en middag, og derfor passer risotto så bra. Det hele ble servert med et dryss hakket persille og en skvis sitron. Herlig enkelt og herlig godt!


Du trenger følgende til tre-fire personer:

6,5 dl skalldyr- eller fiskekraft
1/2 løk
Extra virgin olivenolje
250 gr risotto-ris
1,5 dl halvtørr hvitvin (gjerne riesling)
25 gr smør
35 gr nyrevet parmesan
Salt
Pepper

Ca 5-700 gr kamskjell, 3-5 middels store per person (gjerne dypfryste)
50/50 smør og olje til steking

En liten håndfull frisk persille
1/2 sitron

Dersom du bruker fryste kamskjell, må disse tines helt først. Legg dem på kjøkkenpapir og tørk av overflødig væske. 

Kok opp skalldyr-/fiskekraften, og hold den varm på lav varme under lokk.

Finhakk løken, ha den i en romslig kasserolle sammen med extra virgin olivenolje på middels varme, og la den surre etpar minutter til den er blank. 

Tilsett risotto-risen, la det surre ca ett minutt, rør jevnlig. Tilsett så hvitvinen, og la den koke inn på moderat varme, rør av og til. Deretter tilsettes kraften gradvis; la risen dekkes med kraft som får koke inn, rør av og til. Tilsett ny porsjon med kraft som får koke inn, og fortsett slik helt til all kraften er tilsatt og risen er ferdigkokt (al dente, den skal ha litt "myk" tyggemotstand). Det tar 20-22 minutters koking før risen er ferdig, smak til mot slutten så du er sikker på at den blir perfekt. 

Tips: Hvis du tilsetter ca en fjerdedel av kraften ca hvert femte minutt, kommer du greit i mål!

Innimellom, mens risen koker, utnytter du tiden til å rive parmesan, hakke persille, og dele sitron i båter.

Når risen kjennes perfekt ut, skrus varmen av, og smøret røres inn til alt er smeltet og blandet med risen. Tilsett så nyrevet parmesan, og bland inn. Smak til med salt og pepper. Legg på lokk og sett til side mens du steker kamskjellene.

Ha litt smør og olje i en stekepanne på høy varme. Stek kamskjellene 1-2 minutter på hver side til de blir lett gyldne og så vidt er gjennomstekte, dryss litt salt og pepper på begge sider.

Server kamskjellene med risotto til, et dryss hakket persille, og skviset sitron over. Vel bekomme!

2 kommentarer:

 1. Mona, liker bloggen din. Et tips fra min side er å finkutte fennikel og tilsette dette sammen med løken. Passer perfekt til sjømat. Alternativt tilsette finhakket estragon mot slutten av risottokokingen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier22. mars 2014 kl. 10:36

   Takk Jan! Siden jeg generelt digger fennikel, er tipset ditt behørig notert :-) Hilsen Mona

   Slett