onsdag 1. januar 2014

Stekt ris med sesamlaks og egg (reste-wok)


Riktig godt nytt mat-år! 

Jeg håper å kunne by på mange gode matgleder i det nye året som ligger foran oss. Først og fremst liker jeg å gi inspirasjon til sunn, god og enkel hverdagsmat, men innimellom også smakfull mat som egner seg for dager da man har litt mer tid til rådighet. 

I sum handler det om den maten som jeg lager til familien min. Og siden året har flest hverdager, ja så blir det flest hverdagsmiddager også på bloggen.


På årets aller første dag ble det restemiddag på oss - en skikkelig smakfull & lettvint sådan. For etpar dager siden lagde jeg sesambakt laks til middag, dog servert med ris og brokkoli til. Jeg lagde ganske rikelig, og hadde dermed både laks, brokkoli og ris til overs.

Siden jeg misliker å kaste mat, tok jeg så klart vare på restene. Det var ikke nok til en hel, ny middag, så i dag ble de altså til denne restemiddagen. Eneste jeg tilførte var egg, gulrøtter, mais og litt ekstra kokt ris. Den sesambakte laksen har allerede en smakfull saus av soyasaus, sesamolje og oystersaus - det smaker helt fortreffelig i den stekte risen.

Du trenger selvfølgelig ikke ha rester for å lage denne retten, men du bør bruke ferdigkokt ris som er 1-2 dager gammel (og som har vært forsvarlig oppbevart i kjøleskap, altså ikke stått lenge i romtemperatur). Den er ikke så klebrig som nykokt ris, og egner seg derfor bedre til stekt ris. Om du ikke har nok ris kan du lage litt ekstra og blande med den ferdigkokte risen. 

Ellers kan du bare wok'e brokkoli og/eller andre grønnsaker etter ønske. Laks kuttet i mindre terninger vil trenge kort tid på å bli gjennomstekt, så den kan tilsettes rå - men la den marinere litt i soyasaus, sesamolje og oystersaus først.


Jeg brukte følgende til fire personer:

Ferdigkokt jasminris til fire personer (tilsvarende 3-4 dl ukokt ris)
Olje til steking (gjerne peanøttolje eller annen olje som tåler høy varme)
3 middels store gulrøtter
1/2 brokkoli-hode
2 egg
1 liten boks mais (evt 1/2 stor)
Ca 300 gr laksefilet
(Salt)
(Pepper)

I tillegg, om du bruker laks naturell (stekt eller rå):
2 ss soyasaus
1 ss sesamolje
1 ss oystersaus

Om du ikke har nok ferdigkokt ris, koker du så mye som du trenger ekstra, og blander deretter med den kalde ferdigkokte risen. Sett til side så lenge.

Om laksen er ferdigstekt men naturell, eller om den er rå: 
Del laksen i strimler eller mindre terninger, og bland med soyasaus, sesamolje og oystersaus. Sett til side så lenge.

De grønnsaker du vil bruke som ikke er ferdigkokt/-dampet, skrelles og kuttes. Gulrøtter kuttes i skiver, og brokkoli deles i små buketter. Grønnsakene wokes raskt i stekepannen/wok'en i olje på høy varme. Mais trenger ikke steking på forhånd.

Eggene piskes lett sammen i en skål, sett til side så lenge.

Reduser varmen litt, tilsett risen, og la den steke noen strakser sammen med grønnsakene mens du rører sammen med sleiv. Tilsett deretter de piskede eggene, og fortsett å røre til eggene har fordelt seg i risen og begynner å stivne. Tilsett mais, og rør sammen. 

Når eggene er helt gjennomstekte, tilsettes laksen. Bland godt sammen. Er laksen rå når den tilsettes, må det få steke til laksen er akkurat gjennomstekt. Er laksen ferdigstekt, er retten klar til servering.

Smak eventuelt til med salt og pepper.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar