lørdag 4. januar 2014

Risotto med sitrongress og gode pølserKan jeg få by på en enkel men smakfull risotto? 

Sitrongress er nok en smule uvanlig i risotto og er et eget påfunn, men det gir en delikat og frisk sitrussmak som passer godt til både ristottoen og gode pølser. Jeg brukte kjøttrike lammepølser som fikk brune seg godt i stekepanne mens risottoen småputret og koste seg i kasserollen.

Hvis du aldri har laget risotto før, så vit at det slett ikke er vanskelig. Eneste du må passe på er at risottoen får koke kontinuerlig. Derfor er det viktig å holde kraften varm, den skal du tilsette gradvis i risottoen til all kraften er brukt opp, da blir risottoen fint og jevnt kokt og får en perfekt tyggemotstand (al dente).

Tips: For å få tilsatt all kraften jevnt gjennom koketiden, kan du porsjonere kraften i fire omtrent like deler, og tilsette ca hvert femte minutt. Med oppskriften under blir det ca 2 dl kraft per gang - da tilsettes kraft ved starten av koketiden, etter fem minutter, etter ti minutter, og etter femten minutter. Da har du fem-syv minutter igjen hvor siste mengde kraft får koke inn til slutt.


Du trenger følgende til tre-fire personer:

8 dl kjøttkraft
1/2 løk
2 fedd hvitløk
1 sitrongress
Olje til steking
2 ss hvitvinseddik
250 gr risottoris
3-400 gr gode pølser
25 gr smør
40 gr nyrevet parmesan
Salt
Pepper

Kok opp kjøttkraft, og hold den varm på lav varme under lokk.

Løk og hvitløk finhakkes, sitrongress kuttes i millimetertynne ringer. Ha litt olje i en tykkbunnet kasserolle på middels varme, og la løk, hvitløk og sitrongress surre 2-3 minutter til løken er blank.

Tilsett hvitvinseddik og risottoris, rør sammen og la det koke et minutts tid. Tilsett kjøttkraft til den dekker risen og vel så det, rør sammen, og la småkoke noen minutter til det nesten koker inn. Rør av og til. Tilsett mer kjøttkraft, rør sammen, og la koke videre. Slik fortsetter du til all kjøttkraften er tilsatt og nesten kokt inn, og risen har riktig konsistens (skal ha en anelse tyggemotstand uten å virke "hard"), det tar ca 20-22 minutter med kontinuerlig koking. 

Innimellom mens risottoen småkoker, kuttes pølsene i ca 1 cm tykke skiver, gjerne på skrått. Ha litt olje i en stekepanne på god varme, og la pølsene få brune seg fint og godt gyldne på begge sider. 

Når risottoen er ferdig kokt, trekkes kasserollen til side, og smøret røres inn til det er helt smeltet. Tilsett deretter nyrevet parmesan, og bland godt sammen. Smak til med salt og pepper.

Server risotten toppet med stekte pølser.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar