torsdag 21. november 2013

Gratinert pølse- og baconform med rosmarin



I dag ble middagen til etter "man tager hva man haver"-metoden. Men dette ble så godt at jeg gladelig lager det igjen!

Jeg hadde noen gode pølser til overs fra en åpnet pakke, og jeg tilsatte bacon som satte en ekstra god smak på middagen. I stedet for pølser kan du selvfølgelig bruke karbonade- eller kjøttdeig. Ellers brukte jeg oransje paprika, dog gir rød paprika en friskere farge, selv om det smaksmessig ikke spiller særlig rolle. Frisk rosmarin ga en herlig & smakfull piff, men tørket rosmarin fungerer også helt fint. 

Og med potetmos-lokk over, gratinert med revet ost i stekeovnen, ble dette et snadder kosemåltid for både store og små:-)


Du trenger følgende til fire personer:

5-6 middels store poteter
2-3 ss smør
Melk til passe, litt løs konsistens
Salt

Olje til steking
100 gr bacon
3-400 gr pølser (evt karbonade- eller kjøttdeig)
1 stor paprika
1 stor løk
1 stilk frisk rosmarin (evt 1 ts tørket)
Pepper
(salt)

Revet ost til gratinering

Skrell potetene, kutt dem i ca 1 cm tykke skiver, og damp dem i kjele med damprist til de er helt møre, ca 15-20 minutter (avhengig av tykkelsen).

Kutt bacon i strimler og pølser i skiver, og stek i litt olje på god varme noen minutter. Rør av og til. 

Imens kuttes paprika og løk i mindre terninger.

Når baconet og pølsene er stekt/brunet, has de over i en ildfast form. La mest mulig av fettet være igjen i pannen. 

Stek så paprika og løk på god varme noen minutter til løken er blank, rør av og til. 

Forvarm stekeovnen til 225 grader.

Dra rosmarinbladene av stilken, finkutt dem, og dryss over pølsene og baconet. Dryss litt pepper over, og eventuelt litt salt, men husk at både pølser og bacon er salt fra før (personlig synes jeg ikke det trengs).

Ha paprika og løk over i den ildfast formen, bland sammen, og sørg for at det hele ligger i et jevnt lag.

De ferdigdampede potetene moses med stamper sammen med smør, og spes med melk til en passe, litt løs konsistens (slik at den blir lettere å bre utover de andre ingrediensene). Smak til med litt salt.

Bre potetmosen over de andre ingrediensene i formen, og dryss over revet ost.

Stekes i ovnen i ca 15 minutter, til overflaten er fint gylden. 

Hvis ønskelig kan du servere med en salat til. Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar