fredag 29. november 2013

Risotto med klementin, kalkun og rosmarinHar du lyst på en litt annerledes, frisk og fruktig risotto? Denne er smaksatt med klementiner, servert med strimlet kalkunfilet og et dryss frisk hakket rosmarin. Den gir jo litt fornemmelser for jul da, med overlegg...

Kanskje du skal markere thanksgiving denne helgen med kalkun, og beregner å ha kjøtt til overs? Eller planlegger du å lage kalkun i løpet av romjulen? I så fall vil denne risottoen bli en ypperlig restemiddag. Jeg hadde kalkunfilet til overs fra en tidligere middag, og restene passet perfekt som topping.

Om du ikke har ferdigstekt kalkunfilet, kan du bruke rå filet. Da kan du skjære av det du trenger og fryse ned resten til senere bruk, siden kalkunfileter er ganske store (+/- 1,5 kg). Eller du kan bruke renskåret kjøtt fra en hel stekt kalkun.

Og du; denne risottoen klarer du fint å lage på en halvtimes tid.


Du trenger følgende til 3 voksne (eller to voksne og to barn):

6 dl kyllingkraft
1/2 løk
250 gr risottoris
Olje til steking
2 dl tørr/halvtørr hvitvin
4-500 gr kalkunfilet (stekt eller rå, eller renskåret kalkunkjøtt)
3 klementiner
25 gr smør
35 gr nyrevet parmesan
Salt
Pepper
1 stilk frisk rosmarin

Varm opp kyllingkraften, og hold den varm på lav varme under lokk.

Løk finkuttes, og risottoris veies opp.

Ha litt olje i en romslig kasserolle, og stek løken et minutts tid på middels varme til den begynner å bli blank. Tilsett risottorisen, rør sammen, og la steke et minutts tid til. Tilsett vinen, og la det koke nesten inn.

Deretter skal du tilsette litt og litt av den varme kyllingkraften, i tre eller fire omganger, og la det koke nesten inn mellom hver gang. Rør av og til, så ikke risottoen setter seg fast. Tilsammen skal risottoen koke ca 20-22 minutter. Smak på risottoen mot slutten av koketiden for å sikre at den blir akkurat passe kokt - den skal ha en anelse tyggemotstand (uten å være hard). 

Mens risottoen koker, utnytter du tiden imellom til følgende: 
Skjær kalkunfileten i ca 1 cm tynne strimler. Press saften fra to av de tre klementinene. Mål opp smør. Riv og vei opp parmesan.

Ha olje i en stekepanne på god varme, og stek kalkunfilet-strimlene til de er fint brunet. Dryss eventuelt litt salt og pepper over.

Mot slutten av koketiden for risottoen tilsettes saften av de to klementinene, ta gjerne med fruktkjøttet også, det gir bare ekstra fin farge. Tilsett smøret, og rør sammen til det er smeltet. Trekk kasserollen av platen, og rør inn parmesanen. Smak til med salt og pepper.

Press saften av den siste klementinen.

Server risottoen med stekte kalkunstrimler, ha litt nypresset klementinsaft over, og dryss over hakkede rosmarinblader. Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar