mandag 30. september 2013

Warehouse by The Haciendas Company - ekte spansk tapas i Stavanger


Jeg ble invitert som matblogger til en før-åpning av en ny tapas- & vinbar i Stavanger. Warehouse by The Haciendas Company holder til i Kielland-huset ved Breiavatnet (gamle Bilbao restaurant). Offisiell åpning er 5. oktober 2013, og formålet med denne kvelden var å smaksteste menyen og gi tilbakemeldinger. 

The Haciendas Company er en mat- og vinprodusent med formål å bringe det beste av Spania direkte fra egne vingårder (Marqués de la Concordia Family of Wines) og egen økologisk gård (Hacienda Zorita Organic Farm). Spesialitetene er produksjon av kjøtt, ost og olivenoljer, samt viner som dyrkes over hele Spania. 

Foruten Stavanger er de etablert i Salamanca (Spania), London, Madrid og Lisboa. Vinene deres har vært i salg på Vinmonopolet i lengre tid.

Hovedkonseptet er å tilby ekte spansk tapas basert på førsteklasses råvarer, tilberedt og servert på enkelt og rustikt vis. Rettene er prisgunstige, særlig med tanke på kvaliteten på råvarene. De har et eget opplegg for smakstesting av viner, og de har en egen vinklubb hvor man kan tegne medlemsskap.

**********


Rosé cava i glasset, gode oliven, en fantastisk god olivenolje, mandler, og masse godt brød


Et utvalg viner fra egen vinproduksjon


Daglig leder Adam Jones serverer aperitif ved ankomst...


...og forteller om konseptet, råvarene, maten og vinene


Gjestene tilbys smaksprøver av fem ulike viner på slike "smaksprøve-brett". Under hvert glass finner man små kort med informasjon om hver enkelt vin.


Gazpacho, kald grønnsakssuppe, en spansk klassiker. Denne var laget med tomater, paprika, løk, hvitløk, hvitvin, rødvinseddik og extra virgin olivenolje, og ble servert med spekeskinke samt hakket agurk og rødløk til. Rene og naturlige smaker.


Ved første øyekast var dette en underlig rett å få servert - helt til vi fikk forklaringen... Gni et snittet hvitløkfedd over en ristet brødskive (av godt brød), gni deretter en tomatbåt over skiven, og drypp over godt med extra virgin olivenolje. Og nyt. Dette er superlettvint og snaddergodt!


Vega de la Reina ble kåret til verdens beste hvitvin av Concours Mondiale de Bruxelles 2012. Den er laget av verdejo-druer som dyrkes på grensen mellom Spania og Portugal, i et område med varme dager og kjølige netter, som gjør at druene vokser langsommere og utvikler mye smaksrikdom. Fås på Vinmonopolet (bestillingsutvalget, varenummer 5088501).


En annen spansk klassiker; tortilla, eller omelett med potet og løk. Helt fantastisk god på smak, og det aller beste bevis på at man ikke trenger mange ingredienser for å skape en herlig rett, om man bare har gode råvarer.


Dette må jo bare være verdens aller beste spekeskinke, som smelter i munnen og er vidunderlig smaksrik...


...Iberico spekeskinke av pata negra-gris


En herlig "fjøl" med smaksrike pølser og skinker; salchichon (en slags salami), iberico, og chorizo til venstre, og en god salat med spekeskinke, geitost og balsamico til høyre. Servert med godt brød.


Et assortert utvalg tostas ("åpne" smørbrød) og bocadillos ("lukkede" smørbrød). Disse er velegnet for lunsj.


Ah, denne kjøtt- og bønnegryten var helt fantastisk smaksrik, med kraft kokt på iberico-bein, og med hvite store bønner og kikerter som hadde tatt til seg all den gode smaken. For en pinnekjøtt-elsker ga denne sterke assosiasjoner til jul! 


Enda en enkel, men smakfull snadder-rett; friterte poteter med en spicy rød salsa og aioli.


På dette tidspunktet begynte vi å bli veldig mette... Men det var umulig å ikke la seg friste av disse dessertene. En himmelsk god jordbærterte med den aller beste tertebunnen jeg har smakt, en delikat & myk kremost til fyll, toppet med søte & gode jordbær.


Om denne ser ut som en skive med nugatti, så la deg ikke lure; you're in for a treat! Supergodt brød, nydelig mørk sjokoladekrem, sprinklet med extra virgin olivenolje, og et lett dryss salt. Ja, så enkelt kan det faktisk gjøres.


Mandelkake. Utrolig lett og luftig, med et lite hint av sitron. Kaken består visst utelukkende av malte mandler, eggehviter og melis.


Honningmelon med spekeskinke, også en klassiker. Servert på en "fjøl" av gamle vintønner - skikkelig bra gjenbruk!


Kjøkkensjef i Stavanger, Darren Ross. Overordnet chef er Victor Gutierrez i Salamanca (innehaver av én Michelin-stjerne), og han bestemmer hva som havner på menyen.

**********

Jeg har veldig sansen for konseptet til The Haciendas Company. Gjennom egen, økologisk produksjon har de full kontroll med råvarene og kan stå inne for kvaliteten. Det er råvarene som står i sentrum, og de har viner som passer godt til maten.

Vær forberedt på å få servert retter "for deling" - gjerne på én tallerken eller på en stor fjøl.

Dette er et velegnet sted for uformelle & sosiale sammenkomster:
*En rolig date med kjæresten, eller vennetreff
*For en lunsj basert på gode råvarer tilberedt på enkelt & rustikt vis...
*...eller ditto middag
*For alle som er glad i gode spanske viner

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar