søndag 29. september 2013

Ovnsbakt brosme med soyasmørsaus, stekt champignon og hvitløkspotetmosHøsten er en herlig årstid for gode matopplevelser. Høstmat forbindes gjerne først og fremst med smaksrike kjøttmiddager, men det gjelder å få gode fiskemiddager også på bordet. 

Det er lenge siden sist vi hadde brosme til middag, så da jeg kom over fin brosmefilet i fiskedisken i går, var valget lett. Brosme er en utrolig god matfisk. Den minner mye om breiflabb, om du ser bort fra at den kan inneholde litt bein - men den er som regel mye "snillere" i pris.

I dag ble det altså brosme til søndagsmiddag, og den fikk et skikkelig høstlig preg. Den ble ovnsbakt med en super-lettvint soyasmørsaus over, og servert med stekt champignon og vårløk, samt hvitløkspotetmos. Denne retten er så lettvinn at du like gjerne kan lage den midt i uka, samtidig er den så smakfull at du godt kan servere den til en god helgemiddag eller når du får gjester. 

Denne må bare prøves!


Du trenger følgende til fire personer:

800 gr brosmefilet
70 gr smør
2-3 ss soyasaus
Salt
Pepper

4-500 gr champignon
Smør og olje til steking
1-2 vårløk
Salt
Pepper

Hvitløkspotetmos:
8 middels store poteter
1 hel kinesisk hvitløk
50 gr smør
Melk til passe konsistens
Salt
(Pepper)

Forbered potetmosen aller først. Skrell potetene og del dem i biter (jo mindre biter, jo raskere blir de ferdige). Kutt hvitløk i båter. Damp poteter og hvitløk i damprist til de er godt møre - imens tilberedes resten av middagen. 

Forvarm stekeovnen til 180 grader.

Smør smeltes på moderat varme i en liten kasserolle. Smak til med soyasaus, og sett til side så lenge.

Fjern eventuelle bein fra brosmefileten, del den i passe porsjonsstykker, og legg dem i en romslig ildfast form. Dryss over salt og pepper, og hell over soyasmørsausen i et "jevnt" lag.

Stekes i 15-20 minutter, litt avhengig av tykkelsen på filetene, til fisken er gjennomstekt.

I mellomtiden kuttes champignon i passe terninger/båter. Ha godt med smør og olje (50/50) i en stekepanne på høy (max) varme, og stek champignonen noen minutter til den er godt gylden. Rør av og til så den ikke svis. i en ledig stund kuttes vårløk i tynne ringer, og tilsettes siste stekeminutt. Dryss over litt salt og pepper, og bland sammen.

De ferdigdampede potetene & hvitløken moses sammen med smør med en stamper. Spe med melk til passe konsistens, og smak til med salt og eventuelt pepper.

Server brosmefiletene med stekt champignon/vårløk og hvitløkspotetmos, og hell soyasmørsausen over. Vel bekomme!


1 kommentar:

  1. Den prøver jeg i dag, da jeg kjøpte fin brosme i dag 😊

    SvarSlett