søndag 6. oktober 2013

Svinenakke sous vide med rødløkkompott, gulrøtter og ovnsbakte poteterI dag har nakkekoteletter fått en helt ny betydning! Generelt er jeg ingen stor fan av svinekjøtt, så jeg var ikke umiddelbart begeistret da mannen kom hjem med nakkekoteletter. Det vil si; han hadde kjøpt svinenakke, som nakkekotelettene kommer fra. Det var et helt nakkestykke på godt over én kilo, uten bein.

Etter en meget vellykket tilberedning av svineribbe sous vide i romjulen i fjor, var det ganske "avgjort" at denne svinenakken skulle tilberedes sous vide (temperaturkontrollert vannbad). Den fikk godgjøre seg på 60 grader i 24 timer. Har du et mindre kjøttstykke vil det ikke trenger like lang tid (avhenger av tykkelsen). Rett før servering ble den brunet raskt i smør og olje, og servert med en smakfull rødløkkompott, dampede gulrøtter, ovnsbakte poteter og en lettvint saus laget på kraften fra kjøttet. Dette ble bare himmelsk godt! Utrolig mørt, saftig og smakfullt kjøtt, og rødløkkompotten passet veldig godt til. 

Denne mengden kjøtt rekker til to middager til vår familie med to små barn. Jeg delte svinenakken i to og vakumpakket stykkene i hver sin pose. Etter endt opphold i sous viden ble det ene kjøttstykket brunet i stekepanne, mens det andre fikk avkjøle seg før det havnet i kjøleskapet (fortsatt vakumpakket for best holdbarhet) til en lettvint middag senere i uken.

Om du er blant de som vurderer å anskaffe en sous vide, så har du forhåpentligvis enda en god grunn til å gjøre det...


Du trenger følgende til 5-6 personer:

Svinenakke (ca 1,2 kg)
Salt
Pepper
Smør & olje til steking

2 middels store poteter pr person
Extra virgin olivenolje
Hvitløkspepper
(Salt)

4 middels store rødløk
2 ss olje + 2 ss smør til steking
2 ss brunt sukker
4 ss god balsamico
Salt
Pepper

Kraften fra kjøttet
En god klatt smør
(Eventuelt litt fløte)
(Balsamico)
Salt
Pepper

1-2 gulrøtter pr person

Ca et døgn før middagen skal serveres: 

Still inn sous viden på 60 grader. 

Tørk svinenakken med kjøkkenpapir, og del den i to. Dryss over salt og pepper på alle sider. Vakumpakk hvert kjøttstykke i hver sin vakumpose, og legg dem i det oppvarmede vannbadet. La ligge i 20-24 timer, avhengig av tykkelse.

Neste dag (start ca en time før middagen skal serveres):

Forvarm stekeovnen til 200 grader.

Poteter vaskes og deles i to, og legges med snittflaten opp på et stekebrett med bakepapir. Sprinkle over  godt med extra virgin olivenolje, og dryss over hvitløkspepper og eventuelt litt salt.

Bak potetene i 40-50 minutter, til de er fint gyldne og gjennomstekte.

Rødløk skrelles, og deles i to på langs og deretter i ca 5 mm tynne skiver/ringer. Smelt smør og olje i en passe romslig kasserolle på middels god varme, og tilsett rødløken. La steke 2-3 minutter til løken begynner å bli blank. Tilsett brunt sukker og balsamico, rør godt sammen og legg på lokk. Still ned temperaturen og la rødløkkompotten småkoke i ca 20 minutter. Rør av og til, og smak til med salt og pepper.

Svinenakken tas ut av vakumposen, og bruk kraften til å lage en enkel saus (eventuelt kan den siles og tilsettes i rødløk-kompotten). Jeg silte kraften over i en liten kasserolle, tilsatte en god klatt smør, kokte opp og lot sausen småkoke mens jeg forberedte resten av middagen. Det ble ikke så mye saus, men det holdt akkurat til vår ene middag - eventuelt kan du spe med litt fløte for en fløtesaus. Smakes til med salt og pepper, og eventuelt litt balsamico. 

Gulrøtter skrelles og deles i to eller fire på langs, avhengig av tykkelsen. Dampes i damprist i 6-8 minutter, til de er lett møre. (Jeg delte mine middels store gulrøtter i fire "båter" på langs, og dampet dem i syv minutter, da ble de helt perfekte etter min smak.)

Ha smør og olje i en stekepanne på høy varme, og legg i svinenakken. La den få brunes raskt på alle sider til ønsket farge, og legg den over på en fjøl for oppskjæring i skiver.

Server skiver av svinenakke med rødløkkompott, dampede gulrøtter, ovnsbakte poteter og eventuelt saus. Vel bekomme!

1 kommentar:

  1. Dette var fantastisk godt! Jeg brukte i tillegg litt sitrontimian, sitronpepper og noen dråper sitronolje i vakumposen, i tillegg til bladpersille. 2 svinenakker à 1 kg, hver delt opp i 2 stykker. 60 grader og 24 timer. Utrolig mørt og saftig!

    SvarSlett