mandag 9. september 2013

Veldig gode & (ganske) sunne kokosboller



I helgen fikk jeg god hjelp av treåringen i huset til å lage kokosboller. Det vil si, hun syntes det var spennende å følge med på alt det rare mamma gjorde... Og dessuten var hun veldig flink til å prøvesmake underveis.

Jeg lagde marengsen med redusert sukkermengde, og i stedet for delfiafett som de fleste benytter, brukte jeg extra virgin kokosolje som fås kjøpt i velassorterte matbutikker eller på helsekost. Kokosbollene ble akkurat passe søte, men veldig gode! Og dessuten; eggehviter er ganske sunne, mørk sjokolade er ganske sunt, extra virgin kokosolje er sunt, og kokosmasse er sunt - så det er ingen grunn til å få dårlig samvittighet av å spise etpar av disse.

Lag gjerne marengsbollene ene dagen, sett dem kaldt natten over, og dypp dem i glasur og kokos neste dag. Eller vent minst tre timer. Å lage kokosboller er slett ikke noe hokus-pokus, men finn gjerne frem utstyret du trenger før du begynner.


Utstyr til marengsen:
  • Kjøkkenmaskin med bakebolle og visp
  • Kjøkkenvekt og kopp/målebeger
  • En liten kasserolle med litt kaldt vann og en spiseskje
  • Skål til bløtlegging av gelatin og liten visp (manuell) til å løse opp gelatinen med
  • Stekebrett med bakepapir
  • En brødpose & saks til å klippe hull i hjørnet
  • Slikkepott er også greit å ha
Utstyr til glasuren:
  • Kasserolle med litt vann (til vannbad)
  • Bolle i glass eller metall som er litt større enn kasserollen (til å smelte sjokoladen)
  • Gaffel og spiseskje ved dypping i sjokolade
  • Skål og gaffel til kokosen

Du trenger følgende til 18-20 kokosboller:

75 gr rørsukker
3 gelatinplater
3 eggehviter (fra store egg)
3 ss kokende vann

200 gr mørk sjokolade (70%)
30 gr extra virgin kokosolje
Ca 200 gr kokosmasse


Vei opp rørsukker i en kopp eller målebeger.

Bløtlegg gelatinplatene i en skål med kaldt vann, la de ligge minst 4-5 minutter.

Kok opp vannet i kasserollen, det skal brukes til å løse opp gelatinen.

Pisk eggehvitene i kjøkkenmaskinen på god hastighet. Når de blir hvite etter etpar minutter, tilsettes rørsukkeret litt og litt mens du fortsetter å piske.

Gi vannet i kasserollen et oppkok. Hell av vannet fra de ferdig bløtlagte gelatinplatene, tilsett 3 ss kokende vann i gelatinen og visp den kjapt sammen så den blir helt oppløst, og tilsett i en tynn stråle i marengsen mens den fortsatt piskes. Pisk to-tre minutter til; når den er så stiv at den "står" helt av seg selv, er den ferdig.

Fyll marengsen i en brødpose og klipp av et lite hjørne av posen, ca én cm bredt.


Sprøyt ut passe store kokosboller på stekeplate med bakepapir. Start med å fylle en sirkel innenfra og ut, ca 5 cm i diameter, og fortsett deretter med å "bygge" kokosbollen oppå sirkelen, til du har en passe stor marengsbolle, ca 5-6 cm høy.

Sett marengsbollene i kjøleskap i minimum 2-3 timer, eller gjerne natten over.

Hakk sjokoladen. Kok opp litt vann i en kasserolle til vannbad, gjerne ikke mer enn 2-3 cm vannstand (vannet skal ikke komme i kontakt med bollen). Mål opp kokosoljen, gjerne i bollen som skal brukes til vannbad (så blir det mindre oppvask). Ha to tredjedeler av den hakkede sjokoladen sammen med kokosoljen, sett bollen oppå kasserollen, og rør med sleiv til sjokoladen har smeltet. Ta bollen av vannbadet, tilsett resten av sjokoladen, og rør sammen til alt har smeltet og du har en fin og jevn glasur. La den avkjøles så den får en litt tykkere konsistens (den skal uansett ikke være rennende), sett den gjerne i kjøleskap i 10-15 minutter.

Ha kokosmasse i en skål, ta ut brettet med marengsbollene. Bruk en gaffel til å løsne forsiktig én bolle om gangen, legg den i skålen med sjokoladeglasur, og bruk en skje til å helle sjokoladglasuren over slik at hele marengsbollen blir dekket. Løft den opp med gaffelen, og la overflødig glasur få renne av. Legg den så over i skålen med kokos, bruk en gaffel til å drysse kokos over hele bollen, og sett den tilbake på brettet eller et fat med bakepapir. Fortsett slik med alle kokosbollene.

Sett kokosbollene kaldt i minst én time, så sjokoladeglasuren stivner. Oppbevares i kjøleskap, og kan eventuelt fryses.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar