lørdag 24. august 2013

Saftig grovt hvetebrød på enkelt vis



Her har jeg tatt utgangspunkt i oppskriften min på saftig grov focaccia, som stadig er en slager her i huset,  og laget et "ordinært" brød i brødform. Denne utgaven er helt uten frø og hele korn, og fri for smakstilsetninger, rett og slett fordi det er endel der ute som foretrekker helt enkle brød uten noe stæsj.

Oppskriften er veldig lettvinn, og deigen røres bare kjapt & greit sammen med sleiv. Jeg har valgt å øke grovheten, samt tilsette ekstra olivenolje for å sikre et saftig og godt brød.


Du trenger følgende til to brød:

1 liter kaldt vann
400 gr siktet hvetemel
600 gr fin sammalt hvete
3 ts salt
1 pk tørrgjær
5 ss extra virgin olivenolje

Smør til smøring av brødformene

Vannet varmes opp til 40-45 grader.

Ha siktet hvetemel, fin sammalt hvete, salt og tørrgjær i en bakebolle, og bland godt sammen. Tilsett det  tempererte vannet samt extra virgin olivenolje, og rør sammen med sleiv til deigen er godt blandet uten melklumper.

Dekk bakebollen med plastfolie, og sett til heving ca 45 minutter.

Smør to 2-liters brødformer godt med smør.

Hell deigen i brødformene, likt fordelt, og dekk igjen med plastfolie (bruk gjerne den samme plastfolien på nytt). La heve 15-20 minutter.

Forvarm stekeovnen til 200 grader.

Stek brødene på nest nederste rille i ca 50-60 minutter, til brødene er fint og godt gyldne, og gjennomstekte.

Hvelv brødene ut av formene, og avkjøl på rist.

Serveres med godt smør og pålegg, eventuelt til supper eller gryteretter. Vel bekomme!

6 kommentarer:

  1. Hei :-) Disse brødene ser veldig gode ut, og jeg har veldig lyst å prøve å bake disse.
    Har det noe å si hvis jeg vil halvere oppskriften? Prøve ett brød først, og hvis det blir suksess, bake ett til :-D

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier24. mai 2016 kl. 10:24

      Hei! Å halvere oppskriften går helt fint, bare husk å halvere mengden tørrgjær også (en hel pose blir mye på ett brød). Lykke til :-) Vennlig hilsen Mona

      Slett
    2. Hei igjen! :-) Nå har jeg smakt første brødskiven, og brødet var kjempe godt!! Det ble seende prikk lik som dine på bilde, men mitt ble litt høyere (annen type brødform). Denne oppskriften skal jeg bruke flere gang, Tusen takk! :-D

      Slett
    3. Monas Kjøkkenskriverier24. mai 2016 kl. 16:14

      Hei igjen, så utrolig kjekt å høre :-) Lykke til med videre bakst! Hilsen Mona

      Slett
  2. Hei- forsøkte dette brødet i dag.Det må vel være 3 ts salt og ikke 3 ss? Brødet ble godt og luftig men alt for salt. fungerer til supper og/ eller salater kanskje......

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier13. august 2017 kl. 20:37

      Å herlighet... Ja, det skal være ts og ikke ss! Beklager det, og at jeg ikke har oppdaget feilen selv tidligere - når jeg lager brød har jeg stort sett oppskriftene i hodet og lager dem litt på "autopilot". Men merkelig at ingen har kommentert det tidligere, innlegget ble jo skrevet for fire år siden. Men takker så mye for tilbakemeldingen, oppskriften er nå korrigert :-) Vennlig hilsen Mona

      Slett