lørdag 10. august 2013

Grillet laks à la Craig WhitsonDenne grillede laksen smaker like herlig som den er enkel å lage! Jeg ble introdusert for denne oppskriften da jeg var på grillkurs hos grillkongen Craig Whitson, og omsider har jeg summet meg til å lage den hjemme også. Har du litt hickoryfliser til grillen så bruk gjerne det.

Laksen smaker veldig godt med en varm ostedipp til. Ellers fikk noen maiskolber også kose seg på grillen, og jeg lagde en enkel men smakfull bulgursalat til med tomater og mynte. Alternativt kan du grille poteter til, de vil trenge lenger tid enn laksen.

Hos Craig's ble en hel laksefilet grillet, om du gjør det samme så dobler du mengdene i oppskriften under, sånn omtrentlig. Den vil rekke til 6-10 personer, avhengig av størrelse og øvrig tilbehør. På første forsøk hjemme valgte jeg å bruke porsjonsdelt laks uten skinn (bilde over), og brukte da stekeplate til grillen (evt aluminiumsform), og grillet laksen på indirekte varme. I ettertid har jeg fått mer og mer sansen for å grille en hel lakseside à la Craig - jeg legger den på tykk aluminiumsfolie, og griller på direkte varme (bilde under).

Som hos Craig: Hel lakseside med skinn, grillet på aluminiumsfolie på direkte varme.
Enkelt & nydelig godt!


Du trenger følgende til tre-fire personer:

6-700 gr laksefilet med eller uten skinn
Salt
Pepper
2 ss grov fransk sennep
1 ss brunt sukker
Ca 1 ss hakket frisk dill

Bulgursalat med tomat og mynte:
2,5 dl ukokt bulgur
4 ss extra virgin olivenolje
8-10 store cherrytomater
15-20 mynteblader

Fyr opp grillen...

Hvis du lager bulgursalaten til:
Bulgur kokes etter anvisning på pakken. Tilsett extra virgin olivenolje i den ferdigkokte bulguren. Cherrytomater kuttes i terninger og myntebladene finhakkes, tilsettes i bulguren, og det hele blandes godt sammen.  

Laksefileten deles i passe porsjonsstykker, eller beholdes hel om du heller vil det.

Dryss over salt og pepper. Smør et lag med sennep på laksen, dryss deretter et lag brunt sukker over, og et godt dryss hakket dill over til slutt. Alternativt; bland sammen brunt sukker og sennep i en skål, og smør på laksen i én operasjon, før dillen has på.

Når grillen er klar: Har du laksefilet uten skinn legges laksen på stekeplate/aluminiumsform på grillen på indirekte varme, la den få grille ca 18-20 minutter avhengig av temperatur, til den er gjennomstekt. Har du laksefilet med skinn, legges den på tykk aluminiumsfolie (legg den gjerne dobbel), på direkte varme i ca 20 minutter, til den er akkurat gjennomstekt. Sjekk med en gaffel at fisken flaker seg lett.

Serveres veldig gjerne med nevnte ostedipp til, bulgursalaten eller grillede poteter, og grillede grønnsaker.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar