søndag 14. juli 2013

Saftig helstekt sitronkylling med ovnsbakte poteterHelstekt sitronkylling - det må vel være perfekt sommermat! Legg skiver av smør inn under skinnet på kyllingen, og fyll buken med sitronbåter, da er det ikke noe problem å få den både saftig og smakfull.

Du bør legge kyllingen i en ildfast form, for det vil trekke ut endel væske fra sitronene blandet med kyllingkraft, samt at smøret smelter. Dermed får du også masse herlig saus å servere til.

Du kan fint ovnssteke potetbåter samtidig med kyllingen, det gjorde jeg. Legg potetbåtene på stekebrettet rundt den ildfaste formen med kyllingen, og la de steke med. Har du en ekstra stor kylling, bør du gjerne la kyllingen steke 10-15 minutter før potetene går i ovnen, ellers kan potetene bli for mye stekt. Eventuelt kan du ta ut potetene noen minutter før kyllingen, hvis ønskelig.

Som tilbehør stekte jeg brokkoli, blomkål og gulrot i 50/50 smør og olje på middels varme under lokk, til grønnsakene var lett møre.


Du trenger følgende til 4 personer:

En stor hel kylling (min var ca 1,6 kg)
Ca 50 gr kaldt smør
1 sitron (helst økologisk)
Salt
Pepper

6-8 middels store poteter
Olivenolje til potetene
Hvitløkspepper
(Salt)

Forvarm stekeovnen til 225 grader.

Legg kyllingen i en ildfast form, som igjen settes på en langpanne.

Du kan gjerne bruke en litt større ildfast form enn denne, jeg brukte den for å gi bedre plass til potetene på stekeplaten

Lag lommer innunder skinnet på kyllingen med fingrene, på begge sider av kyllingen (du går inn fra buken på kyllingen), gjør det forsiktig så ikke skinnet revner. Ha godt med salt og pepper på hele kyllingen. Kutt det kalde smøret i skiver, og legg det inn i lommene (innunder skinnet altså).

Del sitronen i åtte båter, og fjern alle steiner. Fire av sitronbåtene puttes inn i buken på kyllingen, mens saften fra de andre skvises over kyllingen, legg de skvisede sitronbåtene rundt kyllingen. 

Kutt potetene i båter som legges i langpannen rundt kyllingen. Sett eventuelt formen med kyllingen ut til ene siden, for å gi plass til potetene i resten av langpannen. Sprinkle olivenolje over potetene, og dryss over hvitløkspepper og eventuelt salt.

Stekes på nest nederste rille i ca 30-40 minutter til den begynner å bli fint brunet utenpå. Senk temperaturen til 180 grader, og stek videre i ca 30-40 minutter til, til kyllingen er gjennomstekt (hvis kyllingen er ekstra stor kan den trenge litt lenger tid). Hell gjerne litt kraft over kyllingen etpar ganger underveis. Sjekk med en kniv inn mot beinet på den tykkeste delen av låret, det skal komme blank væske ut når den er ferdig (ikke farget væske).

Hvis kyllingen ikke får ønsket brunfarge mot slutten av steketiden, kan du øke temperaturen igjen til 225 grader de siste 5-10 minuttene. Eventuelt kan du bruke grillfunksjon noen minutter, men da må du følge nøye med!

Server kyllingen med ovnsbakte poteter og blandede grønnsaker til, og bruk kraften som saus.

Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar