søndag 2. juni 2013

Gratinert pølseform med hvitløkspotetmos, gulrot og urterDet er ikke så ofte vi har pølser til middag her i heimen, jeg er generelt ingen stor fan av blandingsprodukter. Men pølser kan jo være så mangt, og det har kommet mange gode varianter i butikkene etter hvert. Jeg velger helst de med høyt kjøttinnhold, minst 80%. Pølser er dessuten "barnevennlig" mat, så hvorfor ikke velge de sunnere variantene som også smaker godt? 

Det kan være greit å gjøre litt vri på pølsemiddagene. I dag lagde jeg denne gratinerte pølseformen med gulrot, løk og smakfulle urter, og med hvitløk i potetmosen. Den slo godt an hos både store og små!

Lag gjerne dobbelt opp med poteter en dag, da blir potetmosen & denne retten kjapp å lage neste dag. Da dropper du hvitløken i potetmosen, og lar den få steke sammen med løken, gulroten og pølsene i stedet.


Du trenger følgende til fire personer:

5-6 middels store poteter
4 fedd hvitløk
3 ss smør
Melk til passe konsistenss
Salt
(Pepper)

3-4 gulrøtter
1 stor løk
400 gr pølser
Olje til steking
1 boks hermetiske tomater
1 ts rørsukker
1 ts oregano
1 ts timian
En håndfull frisk persille (evt 1-2 ts tørket)
Salt
Pepper

Ost til gratinering

Poteter skrelles og kuttes i mindre biter, og hvitløk grovhakkes. Dampes til de er godt møre.

Mens potetene og hvitløken damper, kuttes gulrøtter og løk i terninger, og stekes i olje i stekepanne på god varme, rør av og til. Kutt pølsene i skiver eller terninger avhengig av tykkelsen, og tilsett. Stek videre noen minutter til løken er blank og gulrøttene er halvveis møre. Tilsett hermetiske tomater, rørsukker, oregano og timian, bland sammen, skru ned varmen så det kun småkoker, og la koke sammen noen minutter. Tilsett frisk persille, og smak til med salt og pepper, bland sammen.

Forvarm stekeovnen til 225 grader.

Når potetene og hvitløken er godt møre, moses de sammen med smør og spes med melk til passe konsistens. Smakes til med salt og eventuelt pepper.

Ha pølseblandingen i en ildfast form, og bre potetmosen som et lokk over. Dryss over revet ost, og stek i ovnen i ca 15 minutter, eller til gratengen er fint brunet.

Server gratengen som den er, eventuelt med en grønn salat til. Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar