fredag 10. mai 2013

Herlig god lasagne med laks og mascarpone-saus Mannen i huset var skeptisk til at laks i lasagne kunne være godt... Jeg tenkte at det var en fin måte å variere fiskemiddagene på, og hadde tro på kombinasjonen av råvarer. Men at lasagnen skulle bli god hadde jeg ikke trodd - og våre små poder gaflet den i seg med stor appetitt!

Jeg tok utgangspunkt i en oppskrift som jeg fant på Everyday Gourmet with Justine Schofield, men gjorde noen endringer i forhold til hva jeg hadde av råvarer. Jeg brukte brokkoli istedet for stangselleri, tilsatte hvitløk, og brukte sitronolje i stedet for revet sitronskall, samt noen justeringer av mengder. Laks blir så raskt gjennomkokt at den slett ikke trenger å forstekes - da kan den fort bli for tørr synes jeg. Dessuten trenger (tørkede) lasagneplater 20 minutter i ovnen før de er skikkelig gjennomkokte, i alle fall de som finnes i vanlige, norske matbutikker.

Åkke som; denne lasagnen slo så godt an hos alle i familien at jeg garantert skal lage den igjen!

Og om du lurer på hva du skal bruke de overskytende eggehvitene til, så kan du for eksempel lage en herlig eksotisk pavlova.


Du trenger følgende til fire-fem personer:

1/2 brokkoli
2 middels store gulrøtter
1 stor løk
3 fedd hvitløk
Olje til steking
1 terning fiskebuljong
2,5 dl vann
Pepper
(Salt)

5-600 gr laksefilet
3 ss sitronolje

3 eggeplommer
1 egg
250 gr mascarpone-ost (helst romtemperert)

Lasagneplater
100 gr revet mozarella eller annen hvit ost


Brokkoli deles i små biter/buketter. Gulrøtter og løk kuttes i mindre terninger. Hvitløk grovhakkes. Ha alle grønnsakene i en stekepanne sammen med olje, og stek på middels god varme etpar minutter. 

Tilsett fiskebuljong og vann, og kok opp på max varme, for så å justere ned igjen varmen til middels når det har kokt opp. Sørg for å løse opp buljongterningen, rør av og til. La det koke uten lokk til væsken har så godt som fordampet. Men innen væsken fordamper helt, tar du 2-3 ss av kraften over i den ildfaste formen du skal bruke til lasagnen - da vil ikke lasagnen sette seg fast i bunnen av formen.

Mens grønnsakene koker, skjæres laksefileten i mindre terninger eller skiver, og legges så til side så lenge.

Visp godt sammen eggeplommer, egg og mascarpone-ost til en jevn og litt fyldig saus, smak til med salt og pepper.

Forvarm stekeovnen til 200 grader.

Når grønnsakene er ferdigkokt og væsken er fordampet, smakes blandingen til med pepper og eventuelt salt (husk at fiskebuljongen også er både salt og konsentrert, så det er ikke sikkert du trenger ekstra salt i tillegg). Tilsett laks og sitronolje, og bland sammen.

Legg lasagneplater, laks-/grønnsaksblanding og mascarpone-saus lagvis i den ildfaste formen, tre lag av hver i nevnte rekkefølge. Start altså med et lag lasagneplater nederst, det vil si oppå det tynne laget med fiskekraft. Mascarpone-sausen er ikke så veldig drøy, så vær gjerne litt sparsommelig med de to første lagene. Dryss til slutt godt med revet ost over.

Stekes i ovnen i 20-25 minutter, til osten er fint gylden. 

Vel bekomme!

1 kommentar: