søndag 12. mai 2013

Eksotisk pavlova med kokoskrem, mango og bananPavlova er en skikkelig god og festfin dessertkake, og en klassiker for mange til 17. mai med vaniljekrem og friske jordbær. Jeg liker å gjøre nye vrier, og har her laget en variant med kokoskrem, mango og banan. Den fikk et dryss mørk kakao & melis til slutt, men revet mørk sjokolade vil også passe bra. Jeg tok med pavlovaen på vennebesøk uten anelse om hvordan den ville smake, men den ble en skikkelig suksess!

Kaken ble til på slump; jeg hadde tre eggehviter til overs etter at jeg lagde en herlig lasagne med laks og mascarpone-saus forleden, og da var marengsbunn & pavlova det første jeg kom på å lage. Vaniljekrem gadd jeg ikke å begynne med, da hadde jeg jo bare sittet igjen med atter nye eggehviter... Kokoskrem er et ypperlig alternativ for de som ikke liker eller tåler vanlig kremfløte. Du bør jo like kokos da, selv om den er mild på smak - men det er uansett ikke noe problem om du er like glad i kokos som meg...

Tips: Det er svært viktig at kokosmelken er KALD når den skal piskes (akkurat som med kremfløte altså). Første gang jeg skulle piske kokosmelk, satte jeg igang mens den var romtemperert, og endte opp med en rennende suppe... Så sett kokosmelken i kjøleskapet dagen før. Jeg satte endatil bakebollen og vispen i fryseren en stund for å være på den sikre siden - men da ble iallfall resultatet bra!

Tips: Det er kun den tykke delen av kokosmelken du skal bruke til kremen; den samler seg på toppen i boksen, mens den tynne delen samler seg i bunnen. Når du tar ut kokosmelken fra kjøleskapet, så snu den, og åpne den enden som har stått nedovervendt. Åpne lokket bare nesten rundt (slik at det fortsatt sitter fast i boksen), og hold på det, så kan du enkelt sile av den tynne kokosmelken over i en skål. Pass på at så mye som mulig av den tynne kokosmelken får renne av, vent helt til det ikke drypper lenger, ellers kan det bli vanskelig å piske den skikkelig.

Og; bruk skikkelig kokosmelk, ikke noen lett-variant med lavt fettinnhold, og bruk aller helst økologisk.


Du trenger følgende til fire-fem personer:

Marengsbunn:
3 eggehviter
1 ts mangoeddik (eller hvitvinseddik)
125 gr rørsukker

Kokoskrem:
1 boks KALD kokosmelk av god kvalitet (helst økologisk!)
2 ss melis

Frukt-topping:
1 moden mango
2 bananer
1/2 lime

Dryss før servering:
1 ts kakao
1 ts melis
(Alternativt; revet sjokolade)

Uten sjoko-dryss... Kiwi vil også gjøre seg godt på denne kaken!

Kokosmelken settes i kjøleskap senest dagen før. La den stå i kjøleskapet, ikke ligge!

Ha eggehviter og eddik i en bakebolle, og pisk i 4-5 minutter på max hastighet til den blir stiv. Tilsett sukkeret gradvis, og pisk noen få minutter til. Marengsen skal "stå" av seg selv når den er ferdigpisket.

Forvarm stekeovnen til 125 grader.

Ha et stykke bakepapir på en stekeplate, og bre marengsen utover til en jevn og sirkelformet bunn, ca 2 cm tykk. Bruk gjerne bunnen av en kakeform som mal under bakepapiret. 

Stekes i ca 2 timer til den er tørr og gylden, og la den deretter avkjøles.

Ta ut den kalde kokosmelken, og snu den forsiktig opp-ned (den tykke og den tynne kokosmelken skal holdes adskilt). Åpne nesten rundt hele lokket, og hold på det mens du siler av den tynne kokosmelken over i en skål. La det dryppe skikkelig godt av, rist gjerne litt på boksen så du får ut mest mulig. 

Deretter kan du ta ut den tykke kokoskremen med skje og ha den over i bakebollen, og piske den noen få minutter på maks hastighet. Tilsett melis, pisk den først inn på lav hastighet så melisen ikke fyker opp, skru deretter opp på maks igjen. Pisk til all melisen er godt blandet inn og du har en fin kokoskrem.

Hvis du foretrekker sprø marengsbunn, venter du med å montere kaken til like før servering. Om du foretrekker mykere marengs, kan du fint sette sammen kaken noen timer før, og oppbevare den i kjøleskap frem til servering.

Mango og bananer kuttes i passe skiver, og has i en bolle. Skvis over limesaft, og bland godt sammen. Den syrlige limesaften vil gjøre at bananene ikke blir brune om de ligger litt.

Kokoskremen bres over marengsbunnen, og frukten legges oppå. Bland sammen kakao og melis, og bruk en sikt til å sikte blandingen over like før servering. Eller riv over mørk sjokolade.

Vel bekomme & nyt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar