mandag 15. april 2013

Harumaki - japanske vårrullerFinnes det noen som ikke liker vårruller?? Jeg kjenner ingen... Det er ekstra stas å lage sine egne, og det er ganske enkelt også. Det tar litt tid å rulle dem sammen, særlig om du lager så mange som jeg gjør, men du kan fint halvere oppskriften om du heller vil det.

Det fine med å lage mange er at du kan fryse ned de du har til overs. Da er det en smal sak å ta opp så mange som du vil ha til et måltid, fritere dem noen minutter fra tint eller fryst tilstand - og voila, herlige nystekte vårruller! Da kan du jaggu ha dem midt i uka også, på travle dager.

Her har jeg laget en japansk variant med shitakesopp. Japanerne har lange tradisjoner med å "adoptere" kinesiske mat-klassikere, og vårruller er ikke noe unntak. På japansk kalles vårruller for harumaki.

Harumaki serveres ofte med soyasaus som er smakt til med japansk sennep, men du kan bruke litt dijon-sennep, eller droppe det. Her har jeg blandet soyasaus og oystersaus, det ble veldig godt. Du kan selvfølgelig servere sweet chili sauce til, om du heller foretrekker det.

Min favoritt blant vårrull-wraps - disse finnes i frysedisken hos velassorterte asiatiske butikker


Du trenger følgende til 40 vårruller:

30 gr tørket shitake-sopp
2 middels store gulrøtter
200 gr hodekål
2 vårløk
150 gr vermicelli-nudler (glassnudler)
Olje til steking
600 gr biffdeig
Litt finrevet ingefær
Salt
Pepper
4 ss soyasaus
4 ss sesamolje
3 ss mirin eller sake (kan droppes)
2 ss oystersaus

Vårrull-wraps (40 stk)
1 stort egg til pensling
1-2 liter olje til fritering

Dippsaus:
Soyasaus
Oystersaus
(Litt dijon-sennep)

Dypfryste vårrull-wraps tas opp og får tine på kjøkkenbenken en times tid.

Kok opp vann, hell over shitake-soppen, og la det stå 15-20 minutter til soppen er helt myk. Skyll soppen i kaldt vann, snitt den i tynne skiver, og sett til side så lenge.

Legg vermicelli-nudlene i kokende vann, la dem trekke etpar minutter, og skyll dem deretter i kaldt vann. Kutt dem i 3-4 cm strimler, og ha dem i en romslig bolle (hvor alle ingrediensene til fyllet skal blandes i).

Gulrøtter og hodekål grovrives eller finsnittes i 3-4 cm strimler (julienne). Jeg foretrekker å grovrive gulrøttene, og finsnitte hodekålen. Vårløk finsnittes, og has i en skål for seg.

Varm opp litt olje i en stekepanne på høy varme, stek biffdeigen til den er gjennomstekt, rør ofte, og del den opp så smått som mulig underveis. Krydre med salt og pepper, og bland sammen med nudlene.

Stek shitakesopp, gulrøtter, hodekål og finrevet ingefær på høy varme med soyasaus, sesamolje, mirin/sake og oystersaus, rør ofte. Stek noen minutter til grønnsakene blir litt møre, tilsett vårløken siste stekeminuttet. Bland godt sammen med biffdeigen og nudlene.

Egg piskes godt sammen.

Slik lager du selve vårrullene:

La vårrull-wrap'ene ligge med et fuktig kjøkkenhåndkle over seg, så de ikke tørker ut. Løsne wrap'ene forsiktig, så de ikke revner.

Ta en wrap om gangen, legg den på benken med ene hjørnet mot deg. Ha en toppet spiseskje med røre på wrap'en, like nedenfor midten i en horisontal stripe, omtrent slik at øverste kanten på fyllet er på høyde med høyre og venstre hjørne... 

...legg det nærmeste wrap-hjørnet over fyllet...

...brett venstre og høyre hjørne inn over fyllet, som en konvolutt. Legg wrap'en så tett inntil fyllet som mulig, for å unngå luftlommer når vårrullen er rullet sammen (ellers kan den sprekke under steking, når fuktigheten i fyllet blir varmet opp, blir til damp, og utvider seg).

Pensle litt egg ytterst på kantene...

...og rull sammen.

Fortsett med resten av vårrullene på samme vis til du er ferdig.

Vårrullene stekes enten i frityrkoker eller i en romslig gryte med godt med olje. Bruker du gryte, har du noen cm olje i, slik at vårrullene flyter litt i oljen under steking, og ikke "ligger" på grytebunnen. Varm opp oljen før vårrullene friteres, den er passe varm når du setter en tresleiv oppi oljen, og det dannes små bobler rundt sleiven. Oljen skal ikke være for varm, ca 140-150 grader.

Stek noen vårruller om gangen, ikke for mange, noen minutter på hver side til de er fint gyldne og sprø. Legg de ferdige vårrullene på kjøkkenpapir så overflødig olje får renne av.

Bland sammen halvt om halvt soyasaus og oystersaus til dipp.

Server vårrullene med en god salat og dippsaus til. Vel bekomme!

2 kommentarer:

 1. Hei, bruker du frityrkoker eller gryte? Isåfall hvilken frityrkoker bruker du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier15. november 2015 kl. 22:08

   Hei! Jeg har frityrkoker, men til vårruller foretrekker jeg å bruke en romslig jerngryte, rett og slett fordi jeg da får plass til flere vårruller om gangen. Jeg fyller den godt med frityrolje, så mye at vårrullene "flyter fritt" i oljen og ikke setter seg i bunnen på gryten. Videre setter jeg en tresleiv i oljen mens den varmes opp, når det bruser greit rundt sleiven er oljen varm nok. Til info har jeg frityrkoker fra DeLonghi, og er generelt fornøyd med den, men når det gjelder vårruller så rommer ikke frityrkurven så mange om gangen. Vennlig hilsen Mona

   Slett