mandag 8. april 2013

En uforglemmelig dag med Eivind Hellstrøms Hjemmekokklaug


Det offisielle Hjemmekokklauget ble etablert i 2012, er ledet av Eyvind Hellstrøm i samarbeid med Jernia, og består av seks engasjerte amatørkokker med hver sitt spesialområde. Formålet med lauget er å spre matglede og inspirere folk flest til å lage mer mat fra bunnen av.

Hjemmekokklaugets medlemmer er:

Petter Gullikstad - Grillsjefen i lauget
Hege Vevle - fokus på matlaging for enehusholdninger
 Cecilie Schandy Kvernvik - ansvarlig for fisk & fest
Arve Serigstad - han med de smarte triksene & kjøkkenredskapene
Pål Ingebrigtsen - ansvarlig for vin og annet godt drikke
Elin Enes - laugets bakemester

Jeg er så heldig å ha Arve som god bekjent og matvenn. Da jeg fikk høre at Hjemmekokklauget skulle ha samling i Stavanger, spurte jeg pent om jeg kunne få bli med som matblogger - og det fikk jeg! Jeg fikk følge dem med kameraet mitt lørdag 7. april, først på to produsentbesøk, og deretter på en god lunsj.

Dessverre hadde ikke Hellstrøm selv anledning til å være med på denne samlingen, så han fikk jeg ikke hilst på. Men jeg fikk bli kjent med alle de seks dyktige og kjekke medlemmene i lauget. De er en fin og jordnær gjeng, og jeg fant umiddelbart tonen med hver og en av dem.


Først dro vi til Kryddergarden på Horpestad på Jæren. Innehaver Grete Horpestad tok oss med på omvisning i det store og flotte gartneriet, og delte raust av sin kunnskap om de ulike krydderurtene. I tillegg til rundt 40 ulike urtesorter har de også noe blomsterproduksjon, både spiselige samt sommerblomster, og de har også startet produksjon av plommetomater.

Full konsentrasjon - Cecilie, Pål og Petter

Arve velger ut sine favoritt-urter - han har vært her noen ganger før...


Kryddergarden er himmelrik på jord! I alle fall for en som er over middels interessert i god mat og gode råvarer. Gartneriet består av flere store haller som den på bildet over. Her dyrkes krydderurter året rundt, uten bruk av kjemiske sprøytemidler - det benyttes utelukkende nyttedyr som tar knekken på uønskede skadedyr. 

Jernia-teamet som har hovedansvar for konseptet bak Hjemmekokklauget, her representert ved Hilde, Morten, Marius og Kenneth. De er jaggu en fin gjeng de også!

Elin elsker fuchsia, og poserer gjerne for fotografene!

Video-opptak med Petter. Det ble laget videosnutter med alle seks medlemmene i lauget denne dagen.

Hege er også ivrig fotograf

Cecilie poserer foran kamera

Bugnende vakre blomster...

...de er veldig dekorative på en god dessert, og høyst spiselige!

Jernia-teamet i god prat med Grete


Deretter dro vi videre til Voll Ysteri, som produserer Jærosten. Det er en håndverksost som er upasteurisert, og er den første autoriserte osten av sitt slag i Norge. Melken går direkte fra spene (råmelk) til ystekar av kobber, hvor den blir tilsatt melkesyrebakterier fra Alpene samt svensk kalveløype. Dette er en fantastisk god ost som har fått flere utmerkelser og hederlig omtale.

Innehaver Hans Voll forteller om historien bak Voll Ysteri og Jærosten. Og så kom snøen...

Video-opptak med Pål - "til godt drikke hører det med god ost..."
 
Så var det klart for strategisamling & lunsj hjemme hos Arve:


Ettersom den aller første samlingen for Hjemmekokklauget fant sted i Toscana, ble temaet for dagens lunsj lagt i litt samme "ånd", med god drikke, godt brød...


...deilige oster, spekepølser og urter...

Jeg vervet meg til kjøkkentjeneste, og fikk æren av å passe på de fantastisk gode pølsene som Petter, Pål og Arve hadde laget kvelden før
 
Pål beundrer Jærosten

Godt å se at andre også har etpar kokebøker...
 
...okay, her er beviset!

Lauget har samling før lunsj

Noen jobber, mens andre altså koser seg med kjøkkentjeneste i bakgrunnen
 
Hellstrøms vinglass-serie - glass som drikker godt...

Det er ikke alle som kan skilte med at osteprodusenten selv kommer på døra med leveranser! Vær så god og hils på Knudenosten, en norsk chèvre laget av råmelk fra geit. Den fikk prisen Årets Nyskapning under Det Norske Måltid 2011...

...hils deretter på produsenten, danske Bo Jensen. Han var med oss under lunsjen, og forteller her om historien bak Knudenosten...

 
...og alle følger konsentrert med!

 
Arve med et glass kirsebærsyltetøy, frem fra glemselen - fra 1974! Helt sant, og vi fikk smake!

Herlig lunsj i toscansk stil, men så kortreist som det går an; spekepølser fra slakter Idsøe, hjemmelagde pølser à la Arve, nydelige lokalproduserte oster, og surdeigsbrød bakt av Bo Jensen!


Da sier jeg tusen takk til en fantastisk fin gjeng med nye bekjente som bugner av matglede & kunnskap! Forhåpentligvis har jeg fått meg noen nye matvenner også. Dette ble en utrolig fin og inspirerende dag som jeg sent vil glemme...


3 kommentarer:

  1. Ser ut som en utrolig fin dag! :) Jeg ble veldig nysgjerrig på de spiselige blomstene jeg. Du har ikke lyst til å skrive mer om det, da? :) Hvilke som er spiselige, og hva de kan brukes til f.eks? :)
    Klem Sofie

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier4. mai 2013 kl. 22:21

      Hei Sofie, beklager sen respons! Jeg er nok ingen "ekspert" på spiselige blomster, og i slike tilfeller googler jeg gjerne :-) Jeg kom over en kjekk hageblogg med et hendig blogginnlegg, http://moseplassen.com/2008/07/20-spiselige-blomster-og-forslag-til-bruk/, sjekk gjerne der for mer info! Det er nok mange blomster som kan spises, sikkert flere enn vi tror. Det aller viktigste er å kun benytte blomster som du vet med sikkerhet ikke har vært sprøytemiddelbehandlet. Jeg ville nok ikke ha brukt kunstgjødsel heller om jeg skulle høste fra egen hage, kun naturgjødsel. Så ikke plukk av roseblader på rosene du kjøpte i blomsterhandelen for å bruke dem til mat - de er dyrket for å være vakre, ikke for å spises! Spiselige blomster kan brukes i salater, som pynt på en fin middag eller i desserter og på kaker - sikkert bare fantasien som setter grenser :-)

      Slett
  2. Flott gjeng og flotte bilder!
    Gleder meg til å høre mer fra lauget i tiden framover.

    SvarSlett