fredag 29. mars 2013

Kandisert appelsinskall - knasende sprøtt appelsinstrø


Knasende sprøtt appelsinstrø...

Å lage kandisert appelsinskall er en flott måte å utnytte appelsinskall på - ellers blir det jo bare kastet. Jeg har sett ulike fremgangsmåter som stort sett er ganske omstendelige og tidkrevende, alt fra flere timer til flere dager, hvor appelsinskallet skal koke i sukkerlake i en evighet, og med mengder av sukker.

Jeg tenkte det måtte være enklere måter å utnytte appelsinskallet på...

Jeg startet med å koke opp grovhakket appelsinskall med vann, byttet vann og kokte opp igjen etpar ganger, for å bli kvitt den mest markante bitterheten i skallet. Deretter finhakket jeg skallet, hadde det utover et stekebrett med bakepapir i et jevnt, tynt lag, drysset sukker over, og tørket det i stekeovnen på moderat varme.

På denne måten kan du enten lage mykt, kandisert appelsinskall, eller knasende sprøtt appelsinstrø. Bruk det som dryss over vaniljeiskrem og andre desserter, eller som dryss over en god sjokoladekake med mørk og fyldig glasur. 

Jeg brukte økologiske appelsiner, som ikke er sprøytemiddelbehandlet. Bruker du andre appelsiner bør de vaskes ekstra godt!


Du trenger følgende til ca 1 dl appelsinstrø:

3 appelsiner
Vann til koking
3 ss rørsukker


For å lage knasende sprøtt appelsinstrø:

Vask appelsinene grundig. Skrell av det ytterste oransje skallet på appelsinene, det er dette du skal bruke (den hvite delen av skallet er bitter, og det ønsker du ikke å ha med). Legg strimlene av appelsinskall oppå hverandre, og kutt dem i relativt tynne strimler på tvers med kniv, da er jobben fort gjort. 

Ha appelsinskallet i en kasserolle sammen med en passe mengde kaldt vann (ca 1 liter er passe til skallet fra tre appelsiner). Kok opp på max varme og la det koke etpar minutter, før du siler av vannet (bruk sikt eller dørslag). Ha skallet tilbake i kasserollen og fyll på kaldt vann igjen, følg samme prosedyre med å koke opp vannet og la det koke etpar minutter, og gjenta enda en gang. Smak på skallet om det nå er passe (det skal fortsatt ha litt bitterhet i seg). Eventuelt kan du gjenta oppkokingsprosedyren en gang til hvis du synes det er nødvendig.

Forvarm stekeovnen til 120 grader.

Finhakk det ferdigkokte skallet, og spre det utover en stekeplate med bakepapir i et tynt, jevnt lag. Dryss sukker over, bland gjerne litt lett sammen med en skje slik at sukkeret fester seg på appelsinskallet, men sørg for at det blir liggende i et tynt jevnt lag igjen etterpå. Stekes ca 50-60 minutter, til skallet er sprøtt.

Avkjøles før det has på rent glass med tett lokk.


For å lage mykt, kandisert appelsinskall:

Følg samme fremgangsmåte som over, med unntak av følgende:
 • I siste koke-runde lar du appelsinskallet koke litt lenger, ca 10-15 minutter.
 • Du kan beholde skallet i tynne korte strimler, eller finhakke det.
 • Når det finhakkede appelsinskallet med sukker skal i ovnen, lar du det steke 15-25 minutter (på 120 grader), slik at endel av fuktigheten i skallet har fordampet, men at det fortsatt er mykt. Prøvesmak underveis så du får det slik du vil ha det.

Dette myke kandiserte appelsinskallet vil ha kortere holdbarhet som det sprø appelsinstrøet, siden det har litt fuktighet i seg. Det som ikke brukes bør oppbevares i kjøleskap.


2 kommentarer:

 1. Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier4. mai 2013 kl. 22:49

   Yes, dette ble godt ja :-)

   Slett