mandag 31. desember 2012

Monas kjøkken-kavalkade 20121. januar runder Monas Kjøkkenskriverier to år. Det har blitt mye kjøkken- og matglede! Og ikke minst har matinteressen økt i omfang, langt utover hva jeg hadde forestilt meg da jeg satte i gang. Jeg håper jeg har klart å inspirere flere der ute også til å lage mer mat fra bunnen av. Å lage god & sunn mat trenger slett ikke være komplisert, om man bare vet hvordan...

2012 har vært et spennende år. Jeg har tatt initiativ til flere matbloggertreff, med ønske om å få etablert et aktivt matbloggermiljø i Stavanger-området. Stort sett har den samme harde lille kjernen dukket opp hver gang. Kanskje er vi ikke så mange matbloggere i omegn som jeg hadde håpet, i alle fall har vi hittil ikke klart å samle så mange medlemmer i Facebook-gruppa vår. Tiden får vise om det er liv laga å få til matbloggertreff i ordinær forstand. Uansett ønsker jeg å fortsette det matrelaterte engasjementet jeg har startet på.

Jeg har blitt skribent for Sabi Sushi's blogg Wabi Sabi, hvor jeg bidrar med asiatisk/japansk-inspirerte innlegg og oppskrifter.

I høst utlyste Coop-kjeden oppskriftskonkurranse til sin årskalender for 2013 via Matbloggsentralen - 522 bidrag kom inn, og jeg var blant de 12 som vant en plass i kalenderen. Jeg er med som månedens blogger for januar, og kalenderen er trykket i 350 000 eksemplarer. Slikt blir jeg ekstra stolt over, særlig siden fagfolk også var med i juryen. Og det inspirerer til å fortsette.

På senhøsten ble jeg kontaktet av Nordisk Film TV. De ville ha meg med i søkeprosessen til TV3's storsatsing våren 2013; et bakeprogram basert på BBC's suksesserie The Great British Bake-Off. De hadde funnet bloggen min, og likte det de så - til tross for at det langt fra er noen bakeblogg. Må innrømme jeg var litt overrasket - men det var selvfølgelig ikke aktuelt å si nei. Jeg ble enda mer overrasket over å komme gjennom nåløyet til bake-audition i Oslo! Alright, jeg er ikke blant de 12 som ble plukket ut som deltakere i TV-programmet, men det var spennende å være med så lenge det varte - og trøster meg med at jeg slapp å stå hele jula i melføyken for å øve opp bake-genene:)

Jeg har lyst til å oppsummere årets kjøkkenskriverier gjennom noen utvalgte blogginnlegg for hver måned:Januar
Nyttårsforsettet var å spise mer fisk og sjømat, og på årets første dag lagde jeg derfor en skikkelig smakfull fiskemiddag, breiflabb med rødløk, mango & koriander. Jeg fulgte opp litt senere i måneden med å lage fish'n chips, på ekte britisk vis. Egenkomponerte supper finnes det etter hvert mange oppskrifter av på bloggen, som denne fyldige gulrotsuppa med ingefær og sitron.


Februar
Skalldyr er på sitt aller beste om vinteren og våren, og denne risottoen med reker og ruccola-pesto er digg kosemat når helgen kommer. Jeg hadde konfektkurs hjemme hos meg - veldig spennende og lærerikt! Jeg skrev også et eget blogginnlegg om middagsplanlegging, for å gi gode tips basert på egne erfaringer.


Mars
Det aller største som skjedde i 2012 var selvfølgelig å bli mamma for andre gang, det inspirerte meg til å skrive innlegget en ny verdensborger og kommende gourmand. Om britene er gode på fish'n chips, så er franskmennene tilsvarende gode på quiche lorraine. Hjemmelaget pesto er både enkelt og godt - jeg har laget noen varianter på bloggen, som denne røde pestoen med soltørkede tomater.


April
Lam er obligatorisk påskemat for mange - jeg gikk for lam i leirgryte denne påsken. At supper er raske å lage fra bunnen av, er vel denne brokkolisuppen et godt bevis på - kjappere kan det vel knapt gjøres.
På tide med en ny risotto-variant; denne gang ble det kremet risotto med kamskjell og sprøstekt bacon, skikkelig yummy.


Mai
Jeg startet mai måned med å lage en saftig grov focaccia med provence-urter, som har blitt bakt mange ganger siden. Så var det på tide med 17. mai-forberedelser, og jeg lagde en dessertpai med blåbær og bringebær. Med denne herlige paien vant jeg festmatutfordringen på Matbloggsentralen, og den kom på sol.no. Jeg ble skikkelig hekta på hjemmelaget iskrem - pistasj-iskrem og mørk og fyldig sjokolade-iskrem er blant mine store favoritter.


Juni
Sommeren sto for tur med mange lette og smakfulle middager på menyen, som denne nydelige sitrusbakte torsken med couscous-salat. For ikke å snakke om denne snadder bulgursalaten med kylling, bacon, appelsin og mynte - den har blitt laget flere ganger. På fine, varme sommerdager vil denne limonaden med mynte (laget på lime) være forfriskende.


Juli
Juli bød ikke på det beste sommerværet, og på enkelte dager var det godt å kunne varme seg på en god suppe, som denne smakfulle tomat- og svartbønnesuppen, som også er veldig lettvint å lage.
En rett jeg har vært veldig fornøyd med, er denne skikkelig gode texmex-torsken. Jeg høstet lavendel for første gang, og lagde mitt eget lille lavendel-prosjekt hvor jeg skrev ned de erfaringene jeg gjorde meg. Gleder meg allerede til sommeren 2013!


August
Denne måneden ble liksom litt italiensk av seg... Lavendel-prosjektet i forrige måned inspirerte meg til å lage en aldri så liten signatur-dessert; panna cotta med lavendel og solsikkesnacks. Utrolig godt! Jeg testet ut kaldhevet pizzadeig for første gang, som til denne pizzaen med pepperoni, grønnpaprika og kashmiri pizzasaus. og ikke minst ble jeg hekta på å lage hjemmelaget pasta.


September
Jeg kommer ikke utenom å ta med oppskriften min på ovnsbakt breiflabb med pistasjnøtter. Den kom på Lesernes VG (første og eneste gang hittil, juhuuu), og med den vant jeg plass i Coop-kalenderen for 2013. Ellers lagde jeg en fransk blåbærkake som var veldig saftig og god. Og denne ovnsbakte Salma-laksen med herlig asiatisk vri ble også en stor suksess - den er blitt servert flere ganger siden.


Oktober
Høsten er høytid for norske, kortreiste grønnsaker, og jeg prøvde meg på noen nye sorter for første gang, blant annet grønnkål og knutekål. Det resulterte blant annet i ovnsbakt hysefilet med grønnkålstuing, og jeg tilberedte knutekål på tre ulike vis. Men jeg tok også et godt steg utenfor landegrensene, og lagde en herlig indisk gryte med yoghurtmarinert svinefilet.


November
Denne måneden lagde jeg hjemmelagde wienerbrød for første gang - de ble utrolig gode! Det ble mer høstmat, og denne kremede høstsuppen med hjortestek ble virkelig digg, og har inspirert flere til å prøve samme oppskrift. Jeg var til stede på Pop12 i Stavanger - tidenes vennemiddag, en kulinarisk opplevelse med det aller beste av mat og vin, og som jeg dokumenterte med en real bildekavalkade.


Desember
Årets siste måned... Jeg lagde en hjemmelaget sirup med eple, kirsebær og aronia, som viste seg å smake nydelig til både vilt og storfe. Da julen sto for døren, ville jeg gjerne bryte litt opp i all den tunge julematen, fortsatt inspirert av julens smaker, og lagde denne herlige og lettvinte laksefileten med appelsinsaus og ristede valnøtter. Til pinnekjøttet og ribba smakte det utrolig godt med tradisjonsrikt tilbehør med en alternativ vri, nemlig rødkål med svisker og dadler.Jeg takker for følget i i året som har gått, og håper både dere og flere til følger meg i det nye året også. Jeg setter pris på å få tilbakemeldinger - og send gjerne spørsmål om det er noe dere lurer på.

Godt nytt mat-år til dere:)


2 kommentarer:

 1. Så mye deilig mat! Du har virkelig oppnådd mye med bloggen din du :) Kikker stadig innom for inspirasjon og oppskrifter på babymat!

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier1. januar 2013 kl. 21:16

   Tusen takk for kjempefin tilbakemelding på årets aller første dag :-)

   Slett