lørdag 22. desember 2012

Kveite sous vide med balsamicostekt paprika, rødløk og purre




Kveite er en herlig matfisk med god smak og fylde som passer godt vinterstid. Den tåler litt smaksrikt tilbehør, som denne miksen av balsamicostekt paprika, rødløk og purre. Jeg brukte fikenbalsamico fra Oliviers & Co, en god favoritt som er fast kjøkken-inventar. Det samme kan sies om sitronoljen deres - den setter god smak på bulguren som ble servert til. Et dryss ristede pinjekjerner setter prikken over i'en.

Siden julenissen var skikkelig snill og kom med førjulsgave denne uka, en sous vide (temperaturkontrollert vannbad for vakumpakkede råvarer), har vi vært ivrige på å teste den ut her i huset. Denne kveitefileten ble første sous vide-forsøk med fisk, og resultatet ble helt perfekt! Men du kan fint ovnsbake kveitefileten på 160 grader i 15-20 minutter, til den er gjennomstekt og flaker seg.

Start på tilbehøret når det gjenstår litt tid for fisken, slik at alt blir ferdig omtrent samtidig.


Du trenger følgende til fire personer:

8-900 gr kveitefilet
Salt
Pepper

2-3 ss pinjekjerner

1 stor rød paprika
1,5 rødløk
1/2 purre
Olje til steking
2-3 ss god balsamico
Salt

4 dl bulgur (eller couscous)
2-3 ss sitronolje

Still inn sous viden på 52 grader.

Del kveitefileten i passe porsjonsstykker, dryss på litt salt og pepper, og vakumpakk dem. 3-4 cm tykke kveitestykker får ligge i sous viden i 45 minutter. Alternativt legge dem i ildfast form og ovnsbake på 160 grader i 15-20 minutter til de er gjennomstekte, da kan du gjerne ha litt extra virgin olivenolje over også, før du drysser på salt og pepper.

Pinjekjerner ristes i tørr stekepanne på høy varme til de er fint og godt gyldne. Has i en skål så lenge.

Paprika og rødløk kuttes i passe terninger, og purre kuttes i ringer.

Bulgur (eller couscous) kokes etter anvisning på pakken.

Paprika stekes på høy varme i litt olje etpar minutter, rør av og til. Tilsett så rødløk og purre, og stek videre til løken er blank og paprikaen er litt brunet. Tilsett balsamico og litt salt, rør sammen. Trekk til side, legg på lokk, og hold varmt til servering.

Bland inn sitronolje i den ferdig kokte bulguren.

Anrett kveitefileten med bulgur og balsamicostekt paprika, rødløk og purre, og dryss ristede pinjekjerner over. Vel bekomme!


4 kommentarer:

  1. Artig fremgangsmåte, men var det verdt det? Sous vide og fisk har aldri vært min greie, som i at jeg sliter med å finne poenget.

    Men sous vide til jul høres uansett fortreffelig ut, det er mye moro man kan gjøre med den.

    Fortsatt god jul!

    E.O.

    SvarSlett
  2. Monas Kjøkkenskriverier26. desember 2012 kl. 21:03

    Hei Endre,
    takk for kommentar og spørsmål!

    Dette var mitt første forsøk med fisk i sous vide (og andre forsøk med sous vide ever) - må innrømme at jeg var litt skeptisk på forhånd selv, basert på hva jeg hadde hørt om fisk og sous vide... Men har en innstilling om at man ikke finner ut av ting om man ikke prøver. Og ja, dette funket veldig godt med tanke på fisken. Tror det er fordi kveita er tilstrekkelig "kraftig" i fiskekjøttet, er nok mer skeptisk til laks og torsk i sous vide, men du skal ikke se bort fra at jeg vil teste det også - bare for å ha gjort det. Men om jeg ikke blir fornøyd, havner det ikke på bloggen altså:)

    Og ellers gleder jeg meg til å teste sous viden til masse annet gøy! Har du gode tips er det bare å fyre løs:)

    Fortsatt god jul til deg også!

    Hilsen Mona

    SvarSlett
  3. Du må vurdere å også publisere et blogginnlegg om det IKKE blir bra med torsk eller laks i SousVide'en også! Dokumentasjon av ting som ikke virket er jo tegn på at det er reell forskning som foregår - og så slipper kanskje vi andre å gjøre samme feil!

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier4. mai 2013 kl. 22:48

      Hei Endre! Vi matbloggere har jo ulike tilnærminger til bloggingen, og hva vi ønsker å formidle. Mitt hovedbudskap med denne bloggen er å formidle hvor enkelt man kan lage god og sunn mat fra bunnen av, og å formidle matglede. Dernest er det snakk om prioriteringer. Å blogge tar tid, og med full jobb og småbarn som krever sitt, så må man gjøre sine valg med tanke på både hvor mye og hva man blogger om. Å blogge om mislykkede kjøkkeneksperimenter gir i seg selv ingen mening for meg, og er ikke det jeg velger å bruke fritiden min på. Noe annet er selvfølgelig å nevne i et innlegg at jeg har gjort flere forsøk før jeg lyktes, og nevne hva som gikk galt første gangen, og det gjør jeg gjerne dersom det er relevant. Men å lage egne blogginnlegg for mislykkede kjøkkenprosjekter blir nok dessverre ikke min prioritering med det første.

      Slett