søndag 2. desember 2012

Hjemmelaget sirup med eple, kirsebær og aroniaJeg har fått noen flasker med gode fruktmoster i hus, fra Tine sin VÅR-serie, som er spesielt utviklet som et alkoholfritt alternativ til ulike typer mat. Med planer om reinsdyrstek til helgens søndagsmiddag, så passet VÅR eple, kirsebær og aronia ekstra godt til som drikke. Smaken av kirsebær sto nesten som et krydder til reinsdyrkjøttet.

Men å bare skulle begrense seg til å drikke denne mosten, ville jo vært litt kjedelig... Syntes jeg. Og tenkte at det nok ville funke å lage sirup av den, som prikken over i'en til middagen.

Som tenkt, så gjort. Jeg var funderte litt på hvor mye sukker jeg skulle bruke - jeg er ikke akkurat viden kjent som søtmons! Men litt sukker må man jo bruke, når man tross alt skal lage sirup. Samtidig må smakene fra selve mosten få spille første-fiolin. Det må sies at sirupen smakte veldig godt ved prøvesmakingen - og var helt vidunderlig til reinsdyrsteken!


Denne fruktmost-varianten fås blant annet på Vinmonopolet. Den er ikke akkurat billig, men er et godt alternativ om du ønsker alkoholfri drikke til vilt. Hvis du ønsker et rimeligere alternativ til denne sirup-oppskriften, så ville jeg kanskje ha prøvd en miks av eplemost og druejuice. Generelt kan nok de fleste fruktmoster lages siruper av - de vil bare ha litt ulike bruksområder og passe til forskjellige typer mat. Prøv deg frem!

Hvorfor ikke lage sirup, ha den på små fine glass, og gi bort i julegave til noen matglade sjeler? Eller gi bort som vertinnegave? Veldig kjekt å gi - veldig kjekt å få! Og så utrolig enkelt som det er å lage...!


Du trenger følgende (tilpass mengdene etter ønske og behov):

4 dl VÅR fruktmost med eple, kirsebær og aronia (eller annen god fruktmost)
4 ss rørsukker

Ha fruktmost og rørsukker i en tykkbunnet kasserolle, og kok opp. Justér varmen slik at det kun småkoker, og rør jevnlig. Redusér blandingen til den tykner (med de angitte mengdene her vil det ta omtrentlig 25-35 minutters koketid litt avhengig av temperatur og kasserolle).

Når den begynner å "skumme" har den fått dampe av det meste av væsken, og da trenger den bare litt til småkoking før den begynner å tykne og er ferdig. Ta kasserollen av platen for avkjøling.

MERK: Sirupen stivner endel når den blir avkjølt, så du må ta høyde for dette. Hvis den koker for lenge etter at den har begynt å tykne, kan du ende opp med en fast masse...

Ha sirupen over på rene glass med tett lokk. Serveres til vilt eller rødt kjøtt. Oppbevares kaldt, og er holdbar (minst) noen uker i kjøleskap. 

Vel bekomme!
2 kommentarer:

  1. For en spennende oppskrift! Veldig moro at du har testet det ut. Vil bare nevne at det ikke er kun på Vinmonpolet at VÅR er tilgjengelig. Her er oversikt over utsalgssteder til alle VÅR-variantene, inkl den som her omtales: http://www.sunniva.no/artikler/hvor-finner-jeg-v%C3%A5r-fruktmost. mvh Hanne, FellesJuice

    SvarSlett
  2. Monas Kjøkkenskriverier5. desember 2012 kl. 13:58

    Takk for tilbakemelding angående utsalgssteder! Da har jeg korrigert dette i innlegget over :-) Ja dette ble virkelig godt - og så utrolig enkelt som det er å lage også... Er fristet til å lage sirup av de andre fruktmostene i denne serien også, og teste dem til de typer mat som mostene sies å passe til. mvh Mona

    SvarSlett