tirsdag 9. oktober 2012

Knutekål på tre ulike vis


Knutekål er en artig sak, som forøvrig er rik på C-vitaminer

Knutekål er en grønnsak som jeg verken har tilberedt eller smakt før. Da jeg var på meny-smaking på nye Cafè Express Kvadrat forleden, hadde de noen bugnende trau med flotte, kortreiste grønnsaker, deriblant knutekål. Jeg ble inspirert til å teste den, og var veldig tilfreds da jeg fant knutekål i min lokale Meny-butikk. 

Ja, så var det å finne ut hvordan jeg best kunne tilberede den da...

Jeg googlet, og fant ut at den er god i både rå, stekt og kokt tilstand. I ubesluttsomhetens, eller skal jeg heller si i nysgjerrighetens navn, så ville jeg lage råkost, smørstekt knutekål, samt en kremet knutekål-mos. De tre variantene ble servert til ovnsbakt torsk.

Knutekålen skrelles med kniv - skallet er ikke så tykt, men det er trevlete, så få bort alle rester... Denne knutekålen var ganske stor, 12-15 cm i diameter.

Revet rå knutekål bakerst, kremet knutekål-mos foran til venstre, og smørstekt knutekål foran til høyre


Råkost av knutekål
Knutekål rives på grovt rivjern, enkelt og greit.

Hvis du er glad i råkost, så vil du elske råkost av knutekål! Den er veldig saftig og knasende sprø, smaken minner litt om kålrot men er mildere og litt søtlig. Passer veldig godt til fisk. Det slår meg at rå knutekål kuttet i staver vil være innertier vil du vil ha sunn snacks med dipp.

Smørstekt knutekål
Knutekål kuttes i ca 1 cm terninger, og stekes i smør i stekepanne på høy varme (nesten max) noen minutter til terningene er fint brunet. Det tar ca 8-10 minutter. Vend av og til med stekespade. Dryss over litt salt, og servér.

Mmmm, dette ble skikkelig godt! Passet godt til fisken, men jeg tror den også vil passe bra til kylling og rødt kjøtt, på grunn av den fyldige smørstekte smaken.

Kremet knutekål-mos
Knutekål kuttes i ca 1 cm terninger, og dampes møre i kasserolle med damprist og vann opp til risten. Det tar ca 25 minutter å få dem helt møre med denne størrelsen på terningene. Hell av vannet, og mos knutekål-terningene med stamper sammen med litt smør, og spe med litt matfløte. 

Siden knutekål inneholder svært mye vann, vil dette gjenspeile seg i mosen. Jeg valgte derfor å sette kasserollen med mosen tilbake på moderat varme, og la den dampe av samtidig som matfløten tyknet mosen litt. Smak til med litt salt.

Denne passet også bra til fisk, syntes jeg. Mannen min mente den ble litt mektig til torsken. Men det er smak og behag. Jeg tror kanskje denne også ville passet bra til kjøtt, eventuelt til fisk med litt mer kraftfullt fiskekjøtt (for eksempel kveite, brosme og breiflabb).

Revet rå knutekål, smørstekt knutekål og kremet knutekål-mos, servert til ovnsbakt torsk med bulgur. Tre svært forskjellige smaksopplevelser ut av én råvare, som alle passet bra til fisk. Favoritten min var nok den smørstekte varianten, mens mannen min holdt en knapp på råkosten (i alle fall til fisk).

7 kommentarer:

  1. Takk for interessant eksperiment og veldig fin veiledning og gode beskrivelser. Jeg har kjøpt en knutekål som skal i biter i en kjøttsuppegryte. Googlet at knutekål kan brukes som kålrot, så da bør det gå fint.

    SvarSlett
  2. I dag skal min knutekål til pers, takkfor inspirasjon! :-)

    Maria

    SvarSlett
  3. Men Målselv neper ær en delikat opplevelse. Gule og søte...

    SvarSlett
  4. Takk for gode tips.Ser veldig godt ut.
    Jeg skjærer knutekål og agurk i tynne strimler, sammen med youghurt naturell og krydder blir det en deilig tzalziki. Kan serveres til brød, pizza og det meste. :)
    Marianne

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier2. august 2016 kl. 19:01

      Selv takk for godt tips :-) Vennlig hilsen Mona

      Slett
  5. Ser godt ut :)
    Her er min knutekålvri:
    Jeg lettkokte halve skiver av knutekål , smørstekte de deretter i panne. Slengte også noen tynne skiver av spekeskinke opp i panna. Anrettet de stekte knutekålskivene på tallerken med den sprøstekte spekeskinken og revet parmesan over.
    Ble en fin liten kveldsrett :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier10. august 2016 kl. 22:24

      Hørtes godt ut, Birgit :-)

      Slett