tirsdag 9. oktober 2012

Høstsuppe med lammestekHøsten er tid for både lam og vilt, og det er jo typisk helgemiddag. Hvis du, som jeg, ofte har kjøtt til overs etter slike middager, så er restene kjempefine å bruke i suppe.

Jeg lagde en fyldig og god suppe med poteter, pastinakk og purre, og strimlet lammestek fikk komme i som "garnityr" ved servering. Her vil det meste av kjøtt passe, bruk det du har, eventuelt vil stekt bacon også smake godt. En dæsj god olivenolje til slutt er aldri feil!


Du trenger følgende til fire personer:

1 løk
3 ss smør
Ca 800 gr poteter
200 gr pastinakk
5 dl vann
2 terninger kjøttbuljong
Ca 8 dl melk (til passe konsistens)
Salt
Pepper
Litt frisk eller tørket rosmarin
Litt frisk eller tørket timian
1/2 purre (den grønne delen)
4-500 gr lammestek (eller annet renskåret kjøtt)

Bruker du nypoteter så har de gjerne fint tynt skall, og du kan gjerne beholde det på (det gjorde jeg). Bare vask dem godt først. Kutt potetene i terninger, og stek sammen med smør i en romslig tykkbunnet kasserolle på middels god varme. Rør av og til.

Imens skrelles og grovhakkes løken, og tilsettes sammen med potetene, rør sammen.

Så skrelles og kuttes pastinakken i terninger, og tilsettes i kasserollen. Tilsett vann og buljongterninger, legg på lokk og la det koke til grønnsakene er møre.

Imens vaskes purren godt (den kan ha jord og sand på innsiden av bladene), og kuttes i 1-2 millimeter tynne ringer. Sett til side så lenge. Kjøttet kuttes i strimler, og settes til side.

Når grønnsakene er kokt møre, kan du enten bruke stamper til å mose grønnsakene med, eller bruke stavmikser. Tilsett melk til passe konsistens, og smak til med salt og pepper, samt rosmarin og timian. Tilsett purre, kok opp igjen og la det småkoke et minutts tid.

Legg strimlet kjøtt i suppeskåler, og hell suppen over. Sprinkle over litt god olivenolje til slutt.

Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar