lørdag 18. august 2012

Helstekt uer med fløte- og hvitvinssaus og rotgrønnsakerDa har jeg tatt et steg bakover i verdikjeden, fra den lettvinte fiskefileten, til rund og hel fisk. Å sløye fisk som man skal ha til middag er gjerne ikke det man begynner med etter en hektisk arbeidsdag, når alle er sultne og det helst skal gå kjapt. Med mindre man gjør det ofte - og det gjør ikke akkurat jeg... Men på helge- og fridager går det jo helt fint.

Det var befriende herlig for en gangs skyld å sløye og forberede fisken selv. Man får litt mer "nærkontakt" med hvor maten faktisk kommer fra... Og så er det jo litt kult å servere helstekt fisk også da! Kanskje et tips til neste vennemiddag?

Fløte- og hvitvinsblandingen som helles over fisken før steking blir til en deilig saus, som også får "god hjelp" fra kraften fra fisken. Og uer er en skikkelig digg matfisk.

Hey dude...


Du trenger følgende til 2-3 personer (mye mat til to; moderat til tre):

2 persillerøtter
2 gulrøtter
4-6 poteter
1 løk
4 ss sitronolje
Salt
Pepper

2 dl kremfløte
1 dl tørr/halvtørr hvitvin (som passer til fisk)
1 hel kinesisk hvitløk
1 strøken ts salt
Pepper
4 ss finhakket persille

1 hel uer (min var 1,3 kg usløyd)
Salt
Pepper

Hvis du har to ildfaste former som får plass ved siden av hverandre på en rist i stekeovnen, og som har plass til henholdsvis grønnsakene i den ene og fisken i den andre, så bruker du disse. Hvis ikke, kan du bruke en langpanne, samt tykk aluminiumsfolie, hvor du bretter kantene godt opp, slik at den rommer fisken og sausen. Bruk gjerne dobbel folie for sikkerhets skyld. Da kan du ha grønnsakene i egen folie ved siden av.

Ueren renses for innmat, og skjellene skrapes av med ryggen på kniven, fra halen mot hodet, under rennende kaldt vann. Ryggfinnen har veldig skarpe pigger, så vær obs! Jeg klipte disse bort med en kraftig husholdningssaks. Klipp gjerne vekk de øvrige finnene også, samt halen. Skyll og tørk fisken godt.

Forvarm stekeovnen til 200 grader.


Skrell persillerøttene, gulrøttene og potene, kutt dem i omtrentlig 6-8 mm tykke skiver, og ha dem i en bolle. Skrell løken, kutt den i litt grove biter, og ha sammen med de andre grønnsakene. Hell over sitronolje, samt litt salt og pepper. Bland sammen, og ha grønnsakene i den ene ildfaste formen (eller i folie i langpanne). Settes nest nederst i ovnen og stekes i 55-60 minutter, til grønnsakene er møre. Vend gjerne litt på grønnsakene etpar ganger underveis.

Bland sammen kremfløte, hvitvin, knust hvitløk (i hvitløkspresse), salt, pepper og persille.


Skjær fire snitt i fiskekjøttet inn til beinet på hver side av fisken. Dryss på passe med salt og pepper på begge sider, og legg fisken i den andre ildfaste formen (eller i dobbel, tykk folie med godt oppbrettede kanter). Hell over fløteblandingen. Hvis du bruker aluminiumsfolie kan du vente med å helle over fløteblandingen til folien med fisken er lagt i langpannen.

Når grønnsakene har stekt ca 30 minutter, setter du fisken i ovnen ved siden av grønnsakene. Fisken skal steke ca 25-30 minutter, litt avhengig av tykkelsen og størrelsen på fisken. Den er ferdig når den slipper beina, sjekk med en kniv nedi snittet på den tykkeste delen av fisken. Hell gjerne fløtesausen over fisken etpar ganger underveis.

Ta ut filetstykker av fisken, og server med grønnsakene og sausen. Vel bekomme!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar